Slunce a pokožka v létě

Konečně si můžeme užívat slunných měsíců, vychutnávat si teplo, krásnou přírodu a dlouhé večery. Jezdíme na dovolené, vystavujeme tělo slunečním paprskům, které mají na naši psychiku i na naše tělo pozitivní vliv.

Paprsky zahřívají pokožku, zvyšují krevní oběh na periferiích, cévy a kapiláry se rozšíří, a díky tomu může klesnout příliš vysoký krevní tlak, který zatěžuje vnitřní orgány. Prokrvením kůže vyrovnává krevní oběh v celém těle. Pobyt na slunci přispívá ke snížení nároků na srdce, protože přináší snížení tepové frekvence. Srdce může odpočívat, čímž je zajištěna jeho lepší výživa, následně se snižuje riziko kardiovaskulárních nemocí.

„Sluneční paprsky podporují rychlejší hojení, pomáhají léčit akné, plísně, ekzémy,“ říká Alena Kimlová, hlavní kosmetička GERnétic. Při slunění se zlepšuje schopnost červených krvinek přenášet kyslík, dochází ke stabilizaci hladiny cukru v krvi. Slunce snižuje cholesterol v krvi, zvyšuje svalovou sílu a výkonnost, ničí bakterie. Šetrným opalováním se posiluje imunitní systém, uvolňují se endorfiny působící na dobrou náladu a tím tlumí bolest. Sluneční paprsky podporují produkci vitamínu D, potřebné množství tohoto vitamínu získáme již za 10 minut pobytu na slunci. Z výčtu pozitivních účinků slunečních paprsků je zřejmé, že slunce má životodárné účinky a je nezbytné pro náš život. Ale pozor. Sluneční paprsky mohou mít na naše tělo i negativní vliv,“ dodává Alena Kimlová.

Sama pokožka vyvolává na slunění obranné mechanismy. Dochází ke zvýšené tvorbě pigmentů a k zesílení pokožky. Pigmenty produkují speciální buňky – melanocyty, lokalizované v epidermis. Přibližně v průběhu 6 hodin po sluneční expozici vzniká na kůži začervenání a začne se objevovat první pigmentace. Tato však neposkytuje pokožce žádnou významnou ochranu. Pravé zhnědnutí kůže nastává až po 3-4 dnech. Zesílenou pokožkou hůře pronikají sluneční paprsky. Zároveň to však může mít za následek výskyt pupínků nebo zhoršení akné, neboť zesílenou pokožkou špatně proniká kožní maz na povrch. Může dojít k ucpávání pórů.

„Obecně platí, že si kůže pamatuje dávku ultrafialového záření, která na ni během celého života působí a každé další záření se k původní dávce přičítá. Čím je vyšší celková dávka záření, tím je vyšší riziko poškození kůže se všemi dalšími důsledky,“ upozorňuje Alena Kimlová, hlavní kosmetička GERnétic. Kožní lékaři opakovaně upozorňují, že nekontrolovatelný pobyt na slunci může znamenat riskování života. Stačí jedno až dvě intenzivní spálení až do puchýřků, zpravidla v dětském věku, a přirozená obranyschopnost pokožky může být navždy narušena. Na pokožce, se zvyšuje tvorba vrásek, objevuje se nepravidelná pigmentace, hrozí riziko vzniku kožních nádorů. Sluneční paprsky mohou být také příčinou solární dermatitidy, sluneční kopřivky, v pozdějším věku se na pokožce objevují solární lentiga.

Během slunění dochází ke zvýšené tvorbě volných radikálů, snižuje se imunitní činnost a často proto dochází k výsevu oparů, poškozuje se oční rohovka, může dojít ke vzniku šedého zákalu. V létě není výjimkou onemocnění úžehem nebo úpalem.

Proto je zachovávání pravidel bezpečného opalování a používání ochranných přípravků nesmírně důležité. Aplikace ochranných produktů vyžaduje dodržování určité strategie, která zajistí dostatečnou ochranu, jež je deklarována na ochranném přípravku. Je důležité aplikovat přípravek na pokožku v dostatečném množství. Aplikace menšího množství výrazně snižuje účinnost faktoru. Přípravek nanášíme alespoň 15-20 minut před pobytem na slunci, aby se účinné látky dobře vstřebaly. Tuto aplikaci během dne opakujeme. Pokud se často koupeme, aplikace by měla následovat za 80 minut. I bez koupání bychom měli nanášení ochranného přípravku opakovat každé 2 hodiny, neboť ochranný faktor se odplavuje potem. Pohybujeme-li se v horách, s každými 300 metry se zvýší intenzita UV záření o 4 %. I zde je nutné používat přípravky s vyššími faktory. Dál přihlížíme k tomu, jaký jsme fototyp. Čím je kůže světlejší, tím je důležité používat vyšší faktor a zdržovat se na sluníčku kratší dobu. A obličej opravdu není dobré sluníčku cíleně vystavovat. I tak se nám lehce opálí. „Vždy používejte kvalitní a bezpečné opalovací produkty,“ říká Alena Kimlová, hlavní kosmetička GERnétic.

Ochranné filtry v přípravcích se označují písmeny SPF (sunprotection factor) a číslem.

Číslo faktoru označuje kolikrát můžeme být na slunci déle než v případě, kdy krém nepoužijeme (neplatí bez výhrad, je ovlivněno typem kůže, denní dobou, ročním obdobím, momentální intenzitou slunečního záření).

Pozor: zvyšování faktoru a ochrana pokožky nestoupá geometrickou řadou!

Příklad: SPF 30 snižuje průnik záření o 93 %, SPF 50 zvyšuje účinnost pouze o další 3 %.

Podle vyhlášky platné pro státy EU, musí být přípravky určené k ochraně před slunečním zářením dále označeny jako:

  • nízká ochrana – rozpětí filtru 6-14,9;
  • střední ochrana – rozpětí filtru 15-29,9;
  • vysoká ochrana – rozpětí filtru 30-49,9;
  • velmi vysoká ochrana – filtr 50

Vhodné je i používání doplňků stravy s antioxidačními komplexy. Nejdůležitějšími antioxidanty jsou vitamín E, C, koenzym Q10, selen, zinek, Betakaroten.

Užívejme si letních měsíců a sluneční lázně, ale zachovávejme pravidla bezpečného opalování. Jen tak budeme mít ze slunce největší užitek a podpoříme svoje zdraví a krásu.

Zdroj: Kosmetika GERnétic, www.gernetic.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.