Syndrom suchého oka nelze trvale vyléčit, jen zmírnit příznaky

Syndrom suchého oka je chronické oční onemocnění vznikající na základě nedostatečné anebo nekvalitní tvorby slzného filmu oka.  V některých případech je spojeno s vysycháním i dalších sliznic organismu, například dutina ústní.

V takovém případě mluvíme o Sjogrenovém syndromu. Může vznikat i u pacientů s revmatoidní artrtitidou či s jiným systémovými autoimunitním onemocněním. "V současné době nedokážeme trvale syndrom suchého oka vyléčit. Dokážeme výrazně zmírnit příznaky pomocí kapání umělých slz, nejlépe bez konzervačních látek. Pokud kapání umělých slz nestačí, je možné dočasně nebo trvale uzavřít slzné cesty, tak aby  se zabránilo odtoku slz ze slzného vaku," vysvětluje MUDr. Jana Mikšovská, oční lékařka kliniky DuoVize Praha.

Syndrom suchého oka je lepší nepodceňovat 

Syndrom suchého oka na počátku způsobuje zejména subjektivní potíže typu pálení očí, pocit písku v očích, řezání očí. Pokud se tyto počínající příznaky neléčí  dochází osychání rohovky. Na rohovce se zároveň tvoří vlákna – filamenta, která zhoršují nepříjemné pocity spojené se suchostí očí. Zároveň dochází k oslabení přirozené ochrany rohovky – epitelu a slzného filmu, což může vést ke snadnému průniku infekce rohovkou a vzniku rohovkového vředu.

Přímo předcházet vzniku syndromu suchého oka nelze. Určitě je ovšem nutné nepodceňovat prvotní příznaky onemocnění a začít je léčit. Pokud již vznikne poškození rohovky, jedná se často o nevratný proces, který výrazně ovlivní zrakovou ostrost postiženého oka.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.