Jaká je naše zdravotní kondice

Kam nám paměť sahá, téměř k jakémukoli životnímu jubileu si přejeme „hlavně zdraví“. A jak nám opravdu slouží?

Čtvrtina Čechů v roce 2013 neprostonala ani jeden den. Další třetina lidí v loňském roce strávila stonáním v posteli nejvýše 7 dnů. Celkem je mezi námi tedy více než polovina zdravotně velmi odolných jedinců, které hned tak nějaká nemoc neskolí. Na druhé straně jsou tu 2 % dlouhodobě nemocných, kteří v součtu strávili v roce 2013 v posteli kvůli nemocem déle než 3 měsíce.

Společnost ppm factum research na počátku tohoto roku provedla reprezentativní průzkum na souboru 997 respondentů ve věku 15-85 let z celé České republiky (metodou osobního dotazování) zaměřený na jejich styl života. Jedním z témat byla i nemocnost.

V dnešní uspěchané době je řada lidí, kteří říkají, že si vlastně nemohou dovolit být nemocní. Proto výzkum ppm factum záměrně odhlédl od „oficiální“ nemocnosti prokazované neschopenkami, ale soustředil se na reálnou situaci, kdy lidé skutečně leželi a léčili se, protože se cítili oslabení nemocí, tj. bez ohledu na to, jestli měli neschopenku nebo ne.

Čtvrtina Čechů říká, že v roce 2013 neprostonala ani jeden den. Z celkového počtu cca 8 milionů a 890 tisíc lidí ve věku 15-85 let řádově 1 milion a 170 tisíc mužů a 970 tisíc žen na tom za celý rok 2013 nebylo tak špatně, že by museli strávit byť jediný den ležením v posteli. Další zhruba 2 miliony a 670 tisíc Čechů strávilo kvůli marodění v posteli pouze 1-7 dnů. Dohromady tedy více než polovina Čechů (55 %) je zdravotně hodně odolných.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.