Jak předcházet potížím se zrakem?

Prevence je termín skloňovaný lékaři ve všech pádech. Při každé příležitosti zdůrazňují její význam a efekt, který může mít při předcházení či včasné diagnóze nejrůznějších chorob. Zatímco na preventivní prohlídky u praktického lékaře jednou za dva roky si už většina z nás zvykla, pravidelnou prevenci u odborných lékařů, např. oftalmologů, máme stále tendenci podceňovat.

Lidé trpící krátkozrakostí nebo dalekozrakostí se spokojí s přeměřením dioptrií v optice při koupi brýlí nebo kontaktních čoček, místo aby jejich vadu posoudil lékař. A ti, kteří potíže se zrakem nemají, se do ordinace oftalmologa zpravidla nevydají vůbec. Paradoxem přitom je, že podle průzkumů se 90 % lidí bojí ztráty zraku více než ztráty kteréhokoli jiného smyslu.
Oční lékař by měl zrak zkontrolovat minimálně jednou za dva roky. Platí to i v případě, že vidíme skvěle, protože oči prozrazují mnohé o celkovém zdravotním stavu. „Například změny na cévách očního pozadí mohou signalizovat vyšší krevní tlak nebo cukrovku.

Na zrakovém nervu se mohou projevit i některá neurologická onemocnění, zkrátka preventivní prohlídka může napovědět mnohé…,“ potvrzuje MUDr. Sylva Procházková, oční lékařka Refrakčního Centra Praha. A jak známo, čím dříve bude problém rozpoznán, tím větší je šance na úspěšnou léčbu.

V případě neostrého vidění nebo častých bolestí hlavy je návštěva odborníka ještě důležitější. Správná diagnóza a následná korekce očních vad je zásadní v každém věku, s přibývajícími léty se však riziko výskytu některých očních chorob ještě zvyšuje. „V dospělosti nám hrozí hlavně glaukom, někdy lidově zvaný zelený zákal. Jde o progresivní oční onemocnění, které se projevuje hlavně zúžením zorného pole, toho si málokdo sám všimne. Tato nemoc je relativně častá, postihuje 2 až 3 % populace a většinou začíná kolem čtyřicítky. Se stoupajícím věkem se frekvence glaukomu zvyšuje o 1 % a vyskytují se i nové choroby, hlavně šedý zákal,“ vysvětluje MUDr. Sylva Procházková.

Kromě včasné návštěvy oční ordinace MUDr. Sylva Procházková doporučuje i několik velmi snadno realizovatelných, obecně platných preventivních opatření: Nezapomínat na vhodné osvětlení, preferovat stravu s obsahem zdrojů zrakových pigmentů jako je známý beta karoten z mrkve či lutein apod. A samozřejmě používat vhodné zrakové pomůcky – brýle do blízka či na dálku. „Jejich předpis a zhotovení u optometristy (v oční optice) není překážkou, ale většinou se tak připravíte o možnost preventivní prohlídky očního pozadí či přeměření nitroočního tlaku jako většinou nejčastějšího příznaku glaukomu,“ dodává oční lékařka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.