České Vánoce jsou ve znamení rodiny

Víte, že 72 % Čechů schovává dárky pro své blízké do skříně nebo pod postel, 65 % dětí pomáhá na Štědrý den chystat s rodiči sváteční jídlo a 42 % českých rodin začíná s výzdobou domova se začátkem adventu?

 

Více jak polovina Čechů dle průzkumu schovává dárky před Vánoci do skříní (55 %), přibližně stejné množství na několik různých míst v bytě či domě (49 %) a pod postel 17 % z nás. Mimo svoji domácnost dárky nechává do Štědrého dne téměř 21 % respondentů – nejčastěji je ukládají na půdu, do sklepa, či je nechávají v kanceláři, u přátel nebo v garáži či autě.

A jak se rodiče a prarodiče dozvědí, co si jejich děti přejí?

Spoléhají hned na několik možností. „Bezmála 80 % rodičů se o přáních dětí dozvídá tou nejradičnější cestou – prostřednictvím dopisu Ježíškovi. Dalších 53 % při povídání s dětmi a 21 % i prostřednictvím prarodičů, kterým se děti svěřují,“ říká Ondřej Kraus. Ostatní možnosti včetně získávání informací z Facebooku či elektronickou cestou rodiče prakticky nevyužívají.

Přibližně třetina rodičů se chystá za dárky pro své děti utratit více než 4 000 Kč. Další třetina v rozmezí od 2 000 do 4 000 Kč. Nejvíce dotázaných českých rodičů (39 %) se chystá koupit svým dětem 3–4 dárky, dalších 29 % dětem koupí 5–6 dárků. Češi k nákupu dárků pro sebe a své blízké zároveň prozradili, že třetina z nich letos určitě koupí nábytek i bytové doplňky. Dalších 35 % z nich o tomto dárku též uvažuje. „Zákaznici podobně jako v předchozích letech již nyní nakupují dekorace, potřeby ke stolování a bytové doplňky. Zároveň ale sledujeme i zvýšený zájem o nábytek do ložnic a kuchyní, náledují obývací pokoje,“ prozrazuje k aktuálním preferencím Kraus.

S přípravami začínají Češi brzy
Na Vánoce se Češi těší a bezmála polovina respondentů začíná s výzdobou svých domácností již se začátkem adventu nebo v listopadu. Pouze třetina až v týdnu před vánočními svátky. „Už od prvního adventního víkendu vidíme nárůst počtu zákazníků v obchodních domech a zvyšuje se hlavně počet rodičů s dětmi, kteří společně vybírají vánoční dekorace či osvětlení,“ dodává Ondřej Kraus, který se ve společnosti Ikea zaměřuje na průzkum lokálního trhu a trendy v bydlení.

Oproti tomu na Slovensku začíná nejvíce dotázaných s výzdobou v týdnu před Vánoci (52 %) a v Maďarsku nechávají výzdobu domácnosti na poslední chvíli, tj. zdobí během Štědrého dne (17 %). Jen 4 % Čechů pak svůj byt nebo dům nezdobí vůbec. Vánoční výzdobu odstrojuje více než polovina českých domácností po svátku Tří králů (58 % dotazovaných) a další pětina z nich si ji nechává dokonce ještě déle.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.