Recepty: 100 % kuřecí mleté maso na pět způsobů

Kuřecí mleté maso stehenní 100% masa  je dietnější a stravitelnější variantou nahrazující jakékoliv běžné mleté maso.

Kuřecí maso je díky svým nutričním hodnotám oblíbenou součástí mnoha jídelníčků. Je vynikajícím zdrojem bílkovin, vitamínů i minerálů. Navíc neobsahuje příliš velké množství tuku a je lehce stravitelné. Pro inspiraci připravil Drůbežářský závod Klatovy pět receptů, které ukazují, jak snadno lze kuřecí mleté maso využít pro přípravu chutných jídel. Od čevabčiči přes burgery až po nefalšovanou sekanou či oblíbené špagety s boloňskou omáčkou.

Recepty:

  1. Recept na nefalšovanou sekanou

Ingredience: 500 g kuřecího mletého masa, 2 ks vejce, 1 lžička majoránky, 3 lisované stroužky česneku, 1 najemno nakrájené šalotky, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce čerstvé petrželky, 1 lžíce čerstvého libečku, 1 lžička soli, 1 lžičky mletého pepře (strouhanka dle potřeby).

Suroviny vložte do mísy a pořádně promíchejte. Jestli je směs příliš tekutá, přidejte strouhanku tak aby šel vytvarovat váleček. Ten vložte do vymazaného pekáčku, mírně podlijte vodou a přikryjte alobalem. Takto připravenou sekanou dejte péct do silně vyhřáté trouby na
35 minut. Na posledních 5 minut alobal sejměte a dopečte dozlatova. Kuřecí sekanou nakrájejte na plátky, ozdobte čerstvou petrželkou a podávejte s bramborovou kaší nebo zastudena v housce.

 

  1. Recept na jednoduché masové kuličky s boloňskou omáčkou

Ingredience: 500 g mletého kuřecího masa,
1 plechovka loupaných – krájených rajčat, 3 lisované stroužky česneku, 1 najemno nakrájenou cibuli, 2 lžičky oregana,
1 lžička římského kmínu, 2 stonky čerstvé bazalky (když není, tak 1 lžička sušené),
1 lžíce másla, 1 lžička soli, 1 lžička pepře,
2 lžíce smetany ke šlehání, sůl, pepř.

V míse smíchejte maso, česnek, oregano, bazalku, římský kmín, sůl a pepř a 1 lžičku zakysané smetany, která maso zjemní. Vytvarujte kuličky a dejte péct do trouby na 180 °C, dokud maso nezezlátne. V hluboké pánvi rozehřejte máslo, přidejte cibuli a chvilku ji restujte. Přidejte krájená rajčata a zalijte je trochou vody tak, aby vznikla omáčka. Omáčku opepřete, osolte, přidejte čerstvou bazalku a pro zjemnění chuti i smetanu ke šlehání. Přikryjte ji poklicí a duste přibližně 20 minut. Pokud není dostatečně hustá, odklopte ji a nechte vyvařit do zhoustnutí. Na závěr už jen dozlatova upečené masové koule vnořte do omáčky a zvolte svou přílohu dle své chuti.

Tip: Kuličky můžete kuličky dochutit čerstvě krájenou pažitkou či petrželkou.

  1. Recept na křehké kuřecí karbanátky

Ingredience: 500 g mletého kuřecího masa, 1 jemně nakrájená cibule, 2 lisované stroužky česneku, 1 vejce, špetka majoránky, petržel, 1 lžička sladké papriky mleté, sůl, pepř, olej.

Do mísy vložte maso, česnek, vejce a na oleji zpěněnou cibulku. Přidejte nasekanou petrželku, lžičku mleté papriky, špetku soli a pepře. Vše důkladně promíchejte.
Ze směsi vytvarujte placky a smažte na rozpáleném oleji dozlatova. Karbanátky můžete podávat například s vařenými brambory či bramborovou kaší.

  1. Recept na řecké čevabčiči z kuřecího masa

Ingredience: 500 g mletého kuřecího masa,
1 najemno nakrájená cibule, 3 lisované stroužky česneku, 1 vejce, špetka chilli, lžíce Worcesterové omáčky, sůl, pepř, citron.

Cibulku smažte na kousku másla, dokud nezměkne. Mleté maso vložte do mísy
a smíchejte se sladkou paprikou, špetkou chilli, soli a pepře, Worcesterovou omáčkou
a s vychladlou cibulkou. Masovou směs nabalujte na špejle, vytvarujte válečky. Smažte je na másle, z obou stran, na rozpálené pánvi. Hotové čevabčiči můžete pokapat citronem.

Tip: Podávejte s bylinkovým dressingem a chlebovými plackami.

  1. Dietní burger z kuřecího masa

Ingredience: 500 g mletého kuřecího masa, lžička sladké papriky, lžička sušeného česneku, lžička mletého pepře, sůl,1/2 cibule, prolisovaný stroužek česneku, lžička hořčice, lžička Worcestrové omáčky.

Vychlazené mleté maso vložte do mísy a důkladně smíchejte se všemi ingrediencemi. Vytvarujete 2 až 3 burgery a palcem uprostřed udělejte malou prohlubeň proto, aby se při pečení nevyboulily. Vložte na 10 minut do lednice. Připravte si celozrnnou bulku se zeleninou a sýrem. Vyndejte burgery z lednice, lehce potřete olivovým olejem a vložte na rozpálenou grilovací pánev nebo gril. Maso grilujte zhruba 4 minuty z každé strany. Burger tak zůstane uprostřed lehce narůžovělý a nebude vysušený.

mm

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.