Kurkuma má pozitivní dopad na klouby

Kurkuma, také známá jako koření králů, dokáže mnohem víc než jen okořenit jídlo. Její účinná složka, kurkumin funguje jako antioxidant, působí protizánětlivě a napomáhá tak při léčbě nemocí kloubů, jako je artróza nebo osteoporóza.

Kurkuma se používá v čínské i indické kuchyni a ajurvédské nauce o životě a dlouhověkosti již celá staletí. Kromě toho, že sušený nebo mletý kořen kurkumy pomáhá tlumit zánět, pomáhá při kožních problémech, podporuje normální činnost jater, pomáhá při hubnutí, přispívá k navození duševní rovnováhy a působí jako antioxidant, čímž posiluje imunitu. Farmakologické studie ukazují, že pacienti, kteří do svého léčebného plánu přidali 200 miligramů kurkuminu denně, zaznamenali snížení bolesti a zlepšení pohyblivosti.

Pacienti užívající kurkumin v léčbě artrózy uváděli významně nižší výskyt nežádoucích účinků než pacienti léčení přípravkem na bázi jiné účinné látky a dokonce žádné nežádoucí účinky v podobě žaludečních potíží.

„Léčení kloubů kurkumou může být stále vnímáno jako jakási babská rada, ale výzkumy jasně ukazují jeho nesporné příznivé účinky. Protizánětlivé účinky kurkuminu působí proti akutní i chronické bolesti, chrání chrupavku a pomáhají ke zvýšení hybnosti,“ říká MUDr. Jakub Holešovský, lékař z nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově.

Kurkuma klouby léčí i ochraňuje

Kurkuma, respektive kurkumin, pomáhá tlumit zánětlivé procesy, přičemž nevykazuje nežádoucí účinky na gastrointestinální trakt. Řadou studií byl také prokázán efekt kurkuminu v protekci kloubních chrupavek. Komplexním působením na kloubní chrupavky snižuje tvorbu volných kyslíkových radikálů a podporuje funkci antioxidantů, které jsou přirozenou součástí lidského těla. Navíc pomáhá proti ztuhlosti a bolesti kloubů, které trápí lidi s artritidou nebo revmatem. Doplnit svoji stravu o přípravky s kurkumou by měli i aktivní sportovci, kteří dbají o zdraví svých kloubů.

Efektivní užívání kurkumy

Pokud chcete plně využít blahodárných účinků kurkuminu, bohužel nebude stačit jednoduše zařadit kurkumu do každodenní stravy. Kořen kurkumy obsahuje asi 3 % kurkuminu a pro lidský organismus je složité ho v přírodní podobě absorbovat, protože se nerozpouští ve vodě. V syrové formě dokáže lidské tělo vstřebat pouze 1 % kurkuminu. Tím pádem pouze kořenit kurkumou nestačí. Pro efektivní užití kurkuminu a jeho přirozené působení v organismu je nejlepší užívat extrakt z kurkumy nebo přípravek, který ho obsahuje spolu s jinými prospěšnými látkami. Tyto přípravky jsou k dostání v lékárnách a jsou volně prodejné.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.