Do obchodu jen s rouškou nebo jinak zakrytým obličejem

Obchodníci plní pokyny omezení vstupu obyvatel mladších 65 let do obchodů v souladu s doporučeními ministra průmyslu a obchodu a od 7:00 do 9:00 do obchodů pouští pouze seniory, případné konfliktní situace se budou snažit řešit smířlivou cestou.

Obchodníci počítají také s odpovědným chování veřejnosti a solidaritou vůči nejstarším obyvatelům státu. "V posledních dvou dnech vidíme, že právě nejstarší lidé mají problém se získáním roušek, a proto prosíme ty, kteří roušky šijí, aby se zamysleli i nad způsobem, jak je dostat právě k nejstarším lidem," uvedl Tomáš Prouza, prezident SOCR ČR.

Po povinném nošení roušky v prodejnách a ostatních uzavřených prostorách jsme volali už několik dní a zavedení této povinnosti vítáme. Uděláme maximum pro to, abychom zajistili informace pro všechny zákazníky tak, aby se v nich co nejlépe zorientovali a mohli se podle nich chovat. Zajištění kontroly a dodržování pravidel bude jednodušší pro velkoprostorové obchody, které mají vlastní ochranku a rozsáhlejší personál, pro menší obchody to bude větší výzva. I proto apelujeme na stát, kraje i města, aby byly do tohoto procesu aktivně zapojeny i bezpečnostní složky, a to zejména obecní policie, pro kterou by se kontrola dodržování těchto opatření měla stát jednou z priorit,“ říká Tomáš Prouza.

Dezinfekci prostor obchodů i nákupních vozíků obchodníci provádějí v nejvyšší možné míře již řadu dní. Jsou připraveni soustředit svou pozornost na čas vymezený pro nákupy seniorů, aby jim zajistili maximální možnou ochranu. Problémem ovšem i nadále zůstává malá dostupnost dezinfekčních prostředků na trhu a jejich předražování. „Vládě se bohužel do dnešního dne nepodařilo zajistit dostatečných objem dezinfekčních prostředků. Ty, které jsou dostupné, jsou navíc předražené. Vyzýváme proto opět vládu k zavedení dočasných cenových opatření. Jsme si plně vědomi, že dezinfekce patří mezi klíčové nástroje boje proti koronaviru, proto musí být na trhu dostupná a za přiměřené ceny,“ doplnil T. Prouza.

Dezinfekci prostor obchodů i nákupních vozíků obchodníci provádějí v nejvyšší možné míře již řadu dní. Jsou připraveni soustředit svou pozornost na čas vymezený pro nákupy seniorů, aby jim zajistili maximální možnou ochranu. Problémem ovšem i nadále zůstává malá dostupnost dezinfekčních prostředků na trhu a jejich předražování.

„Vládě se bohužel do dnešního dne nepodařilo zajistit dostatečných objem dezinfekčních prostředků. Ty, které jsou dostupné, jsou navíc předražené. Vyzýváme proto opět vládu k zavedení dočasných cenových opatření. Jsme si plně vědomi, že dezinfekce patří mezi klíčové nástroje boje proti koronaviru, proto musí být na trhu dostupná a za přiměřené ceny,“ doplnil T. Prouza.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.