Nová služba: Nemocnice nabízí zdarma lékové poradenství

Máte obavy z nežádoucích účinků léků nebo si nejste jisti, zda je správně kombinujete? Navštivte oddělení klinické farmakologie a farmacie pražské Všeobecné fakultní nemocnice. Novinkou letošního roku je bezplatné lékové poradenství. Stačí se jen dopředu objednat. 

Nová služba je určena všem ambulantním pacientům, kteří potřebují konzultovat užívání většího množství léků a jejich vzájemné působení. Zkušení farmaceuti posoudí vliv dané kombinace léků na celkový zdravotní stav pacienta.

„Stále častěji se setkáváme s pacienty, kteří mají pochybnosti o užívaných lécích a jejich množství, neví, jak je kombinovat, nejsou si jisti, jak je uchovávat, neznají rizika samovolného ukončení léčby nebo nerozumí příbalové informaci. Věřím, že naše lékové poradenství bude pro veřejnost přínosné a sníží se množství pacientů, jejichž zdraví bylo poškozeno právě chybami v užívání léků,“ uvedl ředitel VFN prof. MUDr. David Feltl, Ph.D., MBA s tím, že odborná konzultace je vhodná také pro lidi užívající protinádorové léky, při zhoršených vylučovacích funkcích, po bariatrické operaci nebo chirurgickém výkonu zakončeném střevním vývodem.

Osobní zkušenost s lékovým poradenstvím ve VFN již má například sedmdesátiletý Karel Hanzlík, kterého na konzultaci objednala dcera. „Dosud jsem užíval asi jedenáct tablet denně od zhruba osmi různých druhů léků. Některé jsem měl na předpis, například ty na tlak, ředění krve a bolest. K tomu jsem užíval nějaké volně dostupné potravinové doplňky. Během konzultace mi bylo řečeno, že některé léky jsou pro mě ve stáří naprosto nevhodné, jiné kombinace zase vůbec nepotřebuji. Navíc jsem se dozvěděl, že by mi měl každý půl rok lékař množství léčivých přípravků, které pravidelně užívám, kontrolovat a přehodnocovat,“ popsal svou zkušenost se službou lékového poradenství pražský senior.

Na konzultaci se specialistou je nutné se předem objednat, buď prostřednictvím on-line formuláře na webu nemocnice www.vfn.cz, e-mailem nebo po telefonu. Lékové poradenství probíhá v rámci ambulance klinické farmakologie ve Fakultní poliklinice VFN od pondělí do pátku. Pacienti by s sebou měli mít seznam všech užívaných léků a potravinových doplňků, lékařské zprávy z posledních vyšetření a případně i žádost praktického lékaře o posouzení kombinace léků.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.