Padání vlasů může signalizovat vážnou nemoc

Pokud vlasy vypadávají předčasně a ve velkém množství, mluvíme o takzvané alopecii. Ta postihuje až 40 % mužů ve věku 35 let, 65 % mužů ve věku 60 let a 50 až 75 % žen ve věku 65 let. Jak poznat, jestli alopecií netrpíte i vy?

Odborníci se shodují, že pokud vám vypadne víc než 100 vlasů denně a na hlavě se začínají tvořit holá místa, je potřeba zpozornět a navštívit lékaře. Zdravé vlasy byly vždy výrazem zdraví a krásy. Vypadávání vlasů může být tedy pro ty, kdo jím trpí, traumatizujícím zážitkem, může způsobit psychologický stres a negativně ovlivnit naše sebevědomí.

Proč stále více lidem padají vlasy?

Na vině může být mnoho faktorů: hormonální nerovnováha, poruchy štítné žlázy, těhotenství, chronické i infekční nemoci, může také být nežádoucím účinkem léků, například hormonální antikoncepce. V poslední době se na zdraví našich vlasů podepisuje také stres nebo nedostatek spánku. „Pacientů s alopecií stále přibývá. Alopecie se často objevuje jako důsledek nezdravého životního stylu, ale může značit i vážnější onemocnění, například cukrovku. Proto je důležité v případě, že máte podezření, že byste jí mohli trpět i vy, neprodleně navštívit lékaře,“ říká MUDr. Helena Zdobinská Reisingerová, dermatoložka z kliniky estetické medicíny Mediestetik.

Jaké druhy alopecie známe

O difúzní alopecii mluvíme, když vlasy vypadávají rovnoměrně po celé hlavě. Tento typ alopecie může postihovat muže i ženy, u žen je častější. Příznakem není pouhé padání vlasů, ale také jejich oslabování. Tento druh alopecie bývá dočasný. Pod difúzní alopecii spadá takzvaná androgenní alopecie, které se také říká plešatost. Je nejběžnějším typem alopecie a je považována za dědičnou. Pravděpodobnost jejího výskytu stoupá s věkem. Areátní alopecií trpí lidé, kterým na hlavě vznikají jasně ohraničené lysinky, které se objevují náhle a mohou se vyskytovat i na jiných místech těla. V současnosti celosvětově postihuje na 147 milionů lidí.

Velkým problémem je také takzvaná poporodní alopecie. Tou dnes trpí až 90 % žen, kterým padá i 400 vlasů denně. Tento druh alopecie způsobují hormonální změny. Ve většině případů se stav normalizuje do devíti měsíců od narození dítěte. Padání vlasů je v mnoha případech pouze dočasné a správnou péčí se hustota vlasů může obnovit. Pokud běžná péče nestačí, je na trhu řada produktů intenzivní péče, například vlasová tonika nebo speciální přípravky určené pro růst a obnovu vlasů.

Lze zvýšenému padání vlasů předcházet?

I když na vypadávání vlasů neexistuje stoprocentně účinná léčba, je ve většině případů možné jejich padání zastavit či alespoň zmírnit správnou péčí. Doporučuje se vlasy mýt šetrnými přípravky z lékárny, které nevysušují pokožku hlavy a vlasy vyživují. Dnes už se ví, že používání šamponů s parabeny a sulfáty vlasům rozhodně neprospívá. Naopak masáže hlavy prokrvují pokožku a stimulují růst vlasů. Nesmíme ale zapomínat ani na správnou životosprávu a vyváženou stravu. Vlasům určitě prospěje alespoň jednou ročně naordinovaná kúra. V lékárnách je k dostání mnoho přípravků určených přímo na posílení vlasů. Správné vlasové přípravky by měly obsahovat železo, zinek a měď a podporovat tvorbu keratinu, který je základní stavební jednotkou vlasu. Po takovéto kúře by vaše vlasy měly být lesklejší, silnější, měly by méně padat a jako bonus se zlepší i kvalita a pevnost vašich nehtů.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.