I zralá žena může mít pěknou postavu

Mnohé z nás si na počátku nového roku předsevzaly, že zapracují na snížení své nadváhy. Pokolikáté už? První odhodlání bývá veliké a neotřesitelné. Nic nám v tom nemůže zabránit! Letos to určitě dokážu! Vždyť už se na sebe nemohu podívat do zrcadla...

Uběhlo několik týdnů, a na postavě by mělo být úporné snažení znát. Ale to postupně vyprchalo, a tak při zapínání kalhot či sukně, očekávaný výsledek necítíme. Někdy dokonce naopak. „S těmito stesky se setkávám v salonu při své práci velmi často, a to hlavně u žen ve středním a zralém věku,“ říká Alena Kimlová, hlavní kosmetička GERnétic a dodává: „Vím, o čem tyto dámy hovoří. V mládí jsem také neměla problém zhubnout o 2-3 kila za krátkou dobu. Po padesátce už to šlo mnohem hůř.“ A co je příčinou?  Především hormonální změny, které začnou v ženském těle probíhat. Metabolismus se zpomaluje, většinou se snižuje i objem svalové tkáně, mění se ukládání tuků.

Ty se v tomto věku ukládají místo v oblasti kyčlí a hýždí v oblasti pasu a břicha. Jedná se o tzv. viscerální tuk, který obaluje vnitřní orgány a do určité míry omezuje jejich činnost. „A zvýšené množství viscerálního tuku je spojeno s mnohými zdravotními riziky, jako jsou například srdečně-cévní choroby,“ varuje Alena Kimlová.

Co je důležité pro úspěšné formování postavy?

Základním předpokladem úspěchu při snižování váhy je srovnání si myšlenek v hlavě! Musíme si uvědomit, že je nezbytná změna životního stylu, a to na dlouhou dobu a s touto změnou se smířit, přijmout ji. Změna by nám měla přinášet uspokojení a nikoliv stres. Je důležité, abyste byly psychicky v pohodě, neboť i dlouhodobý stres může formování postavy negativně ovlivnit. Nastudujte si pravidla vyvážené stravy. Vyberte si pohybovou aktivitu, jež vás bude bavit a bude odpovídat vašim fyzickým možnostem. Dalším krokem je příprava průběžného plánu, jak budou změny probíhat.

Úprava jídelníčku by měla být jedním z prvních kroků. Ale pozor, každá z nás má jiné potřeby. „Již před více než 20 lety nás na semináři ve Francii upozorňoval doktor Albert Laporte, zakladatel kosmetiky GERnétic, abychom vnímaly potřeby svého těla. Každý den bychom si měly napsat vše, co jsme konzumovaly. Druhý den ráno vnímat, jak se cítíme. Pokud jsme plné energie a optimismu, pak byla naše strava v pořádku. Pokud se nám hůř vstává, jsme unavené, pak naše tělo nedostalo vše, co potřebuje, nebo muselo zpracovávat příliš mnoho potravy během nočních hodin. Tímto systémem lze vypozorovat, které potraviny nám svědčí a které tělo příliš zatěžují. A také si uvědomíme, že jíst těžká jídla na noc není v pořádku,“ upozorňuje Alena Kimlová.

Pozor na přísné jednorázové diety, které mohou současný váhový stav ještě zhoršit. Sice rychle zhubneme, ale jo-jo efekt nás nemine. Někdy během krátké doby nabereme ještě víc, než byla původní váha. Kalorický příjem by měl být snížen na 90 %. Zbytek si tělo vezme ze zásob, tedy z tukových buněk. Stravovací režim musí být pravidelný. Potravu je třeba rozdělit do několika menších dávek. Vhodná je strava s obsahem balastních látek (vlákniny) zajišťujících správnou činnost trávicího ústrojí, bílé maso, hodně zeleniny a trochu ovoce. Nutné je omezit spotřebu živočišných tuků a rafinovaných cukrů. Snažte se konzumovat potraviny co nejméně průmyslově upravené.

Dostatek tekutin rovněž potlačuje pocit hladu a zároveň aktivuje metabolismus a správné spalování. Uvědomte si, že lidské tělo je ze 70-80 % tvořeno vodou, kterou je třeba pravidelně doplňovat, aby byly fyziologické funkce vyvážené.

Věnujte se pravidelně pohybu, třikrát týdně alespoň 45 minut. Vhodné jsou i svižnější procházky, pokud možno v přírodě na čerstvém vzduchu. Okysličení organismu prospívá celkovému zdraví. Nesnažte se ve svých 50-60 letech stačit dvacetiletým vypracovaným dívkám. Příliš byste své tělo zatížily a stejně byste tuto zátěž dlouho nevydržely. Také není správné být v tomto věku příliš hubená. Podkožní tuk slouží jako zásobárna vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K) a vylučuje určité hormony, které žena potřebuje. Být ve středním věku vyhublá na kost nepůsobí ani příliš esteticky.

Spalovače tuků s buněčným trenérem

Podpůrné přípravky tzv. spalovače tuků jsou často diskutovány, zda jsou jejich účinky prokazatelné. „Osobně se domnívám, že při snižování nadváhy jsou naprosto nepostradatelné,“ vysvětluje Alena Kimlová, hlavní kosmetička GERnétic. Jednak nám celý proces hubnutí urychlí, což je velmi důležité, protože motivace se s postupujícím časem značně snižuje. Současné podpůrné hubnoucí přípravky obsahují sofistikované bioaktivní látky, které nám s formováním postavy pomohou (tzv. buněčný trenér). Důležitý je např. vektorizovaný kofein, který proniká do tukových buněk a umožňuje jejich rychlejší vyprazdňování. Tuk přeměňuje na mastné kyseliny, které přecházejí do krve a jsou následně využívány jako zdroj energie. Tyto uvolněné mastné kyseliny musí být spáleny, aby se opět neuložily v adipocytech. Proto je při hubnutí tak důležitý pohyb. Podpůrné hubnoucí produkty nám navíc, tento někdy dost náročný čas, zpříjemňují. Pečují o naše tělo, krásně provoní pokožku, přinesou pocit úlevy, relaxace a odpočinku. Mnohé z nich mají i zdravotní benefity, odstraňují otoky, zlepšují stav cévního systému. Vyzkoušejte např. moderní produkty GERnétic – Adipo Gasta nebo Gerthérapi.

Přejeme vám na cestě k atraktivní postavě mnoho úspěchů a hlavně radosti, že jste nastolily svému tělu mnohem zdravější režim.

Zdroj: Kosmetika GERnétic, www.gernetic.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.