18. listopad – Mezinárodní nekuřácký den

Více než polovina kuřáků v ČR chce se svým zlozvykem skoncovat. ZP MV ČR nabízí pomoc při odvykání kouření.

Závislost na tabáku je příčinou každého pátého úmrtí v České republice. Až polovině kuřáků zkracuje život průměrně o 15 let. O škodlivosti kouření se ví už řadu let a více než polovina kuřáků si přeje s tímto zlozvykem přestat. Dostupnost léčby závislosti na tabáku se proto stává celospolečenskou potřebou. Podporu při odvykání kouření nabízí svým klientům rovněž Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR).

„Pokud se klienti naší pojišťovny rozhodnou léčit ze své závislosti a navštíví Centrum pro závislé na tabáku nebo poradenské centrum pro odvykání kouření, mohou získat příspěvek ve výši 500 korun na léčivé přípravky na podporu odvykání kouření, jako jsou například náplasti, žvýkačky či spreje,“ říká Hana Kadečková, tisková mluvčí ZP MV ČR.

Nikotin je vysoce návyková látka a zbavit se své závislosti trvale přirozenou cestou se povede méně než 2 % kuřáků. Přestat kouřit si přitom podle statistik přeje 60–70 % z nich. Léčba závislosti by měla zahrnovat různé přístupy – od farmakologické podpory až po celkovou prevenci a tabákovou politiku státu. Dobrých výsledků dosahují specializované poradny pro odvykání kouření, které poskytují léčbu i nácvik schopností zvládat konkrétní životní situace bez tabáku. Kuřák, jenž navštíví praktického lékaře s cílem léčit se ze své závislosti, má patnáctiprocentní šanci na úspěch. Pokud se léčí ve specializovaném centru, jeho šance vzrostou nad hranici 40 %.

Proč přestat kouřit

Tabák je nebezpečný ve všech formách a v každém způsobu užívání, tj. kouření cigaret, doutníků nebo dýmek, ale také žvýkání či šňupání tabáku. Dlouhodobá závislost na tabáku způsobuje 90 % úmrtí na rakovinu plic a ze 75 % vede ke chronické bronchitidě. Kouření způsobuje také řadu dalších nemocí, zkracuje život a v neposlední řadě stojí nemalé peníze. Jeho zanechání vede k pozitivním účinkům na zdraví již během pár týdnů a v průběhu několika měsíců významně klesají rizika srdečně-cévních i onkologických onemocnění.

V České republice kouří přibližně 30 % populace, tedy přes 2 miliony lidí. Podle Světové zdravotnické organizace se zvyšuje počet kuřáků z řad mladších lidí, významně roste především množství mladých kuřaček. Důležitá je proto nejen osvěta mezi kuřáky, ale i prevence v řadách dětí a dospívajících. I to je jeden z důvodů, proč se od roku 1977 v listopadu slaví Mezinárodní nekuřácký den.

mm

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.