Syndrom suchého oka umí vyléčit speciální přístroj

Zarudnutí, pálení a řezání očí, únava očí, světloplachost, zhoršené vidění, někdy i bolest hlavy – takové jsou příznaky syndromu suchého oka. Tím podle odhadů trpí každý sedmý člověk. 

Syndrom suchého oka je v současnosti jedno z nejčastějších onemocnění, se kterým se pacienti obracejí na oční lékaře. Jeho výskyt navíc v současné době rapidně stoupá. „Problémy se zrakem se začínají objevovat po 40. roce věku. Syndrom suchého oka, který se stal civilizační nemocí současnosti, se ale čím dál častěji začíná objevovat u mladších pacientů.

Na vznik suchého oka má vliv zejména pobyt v klimatizovaných prostorách a práce s počítačem, mobilním telefonem nebo tabletem, kdy oči rychleji osychají a pacienti si pak stěžují na řezání a pálení očí, chvilkami se vidění může rozmazávat a oči bývají zarudlé nebo můžou až bolet,“ popsal Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Příčin, které tělu zabraňují produkovat dostatečné množství kvalitních slz, je více. „Kromě zmíněné klimatizace a práce s počítačem se na vzniku problémů se slzným filmem podílí toxické látky v ovzduší a průmyslově zpracovaných potravinách. Negativně se mohou projevit také dlouhé řízení auta, kouření i užívání některých léků. Potíže s nedostatkem kvalitních slz trápí častěji i mladší pacienty s očními vadami, kteří používají měkké kontaktní čočky. Ty kryjí povrch oka a způsobují horší propustnost kyslíku, což narušuje stabilitu slzného filmu. Někteří nositelé kontaktních čoček si tak musejí pravidelně aplikovat umělé slzy,“ vysvětlil Pavel Stodůlka.

Kapky – takzvané umělé slzy, nahradí nedostatek slz a jsou většinou první volbou při řešení problému. Sice zlepšují potíže způsobené suchým okem, neřeší ale jeho příčiny. Přirozenou a velmi účinnou léčbou suchého oka jsou kapky vyrobené z krve pacienta. Odebraná krev se odstředí a upraví tak, že vzniknou čiré kapky obsahující řadu přirozených léčebných látek, které regenerují povrch oka. Ty jsou navíc bez konzervačních látek a nevyvolávají vedlejší účinky.

Léčba syndromu suchého oka je možná i speciálním přístrojem. „Přístroj na spodní víčko pacienta aplikuje pět světelných záblesků. Ty bezbolestně stimulují nervy v oblasti slzných žláz v očním víčku a tím aktivují jejich činnost. Oko tak na rozdíl od jiných metod, jako jsou například umělé slzy v kapkách, svlažuje vlastní slzný film. Činnost žláz se aktivuje již několik hodin po zákroku, který trvá jen několik málo minut,“ popsal světově uznávaný oční chirurg.

„Pacientům s podrážděnýma očima z důvodu nedostatku slz nebo jejich snížené kvality také doporučujeme užívání vhodných doplňků stravy, například Gemioptal Herbal, které fungují i jako prevence, pomoci může i akupunktura z rukou specialisty zaměřeného na léčbu suchého oka akupunkturou, “ poradil Pavel Stodůlka.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.