Oči zatěžujeme více než před třiceti lety

Na letošní 10. říjen připadá Světový den zraku. U této příležitosti odborníci připomínají, jak v současné době zatěžujeme náš zrak. Zatímco dříve jsme sledovali jen obrazovky televizí, postupně k tomu přibyly monitory počítačů a v posledním desetiletí i chytré telefony. 

Na zrak klademe velké nároky, což by také mělo vést k tomu, abychom o něj více pečovali. To se ale neděje. Na preventivní prohlídky chodí jen třetina pacientů a mnozí další zanedbávají první příznaky vážných problémů. Na to by měl upozornit Světový den zraku, který připadá na 10. října. V jeho rámci můžete například v Brně přijít na vyšetření do „oční tramvaje“, která bude odstavená v České ulici před kostelem Sv. Tomáše.  Měření zraku odborníky z kliniky NeoVize bude probíhat v čase od 12 -17:00 hod.

Co můžete kromě prevence pro své unavené oči udělat?

Občas se totiž objevují varovné signály, že přílišné používání mobilu kazí zrak. Při sledování displeje mobilu totiž zapomínáme mrkat, oči se tak vysušují a dříve se unaví. Tento negativní efekt je ovšem pouze dočasný. Je to zdroj světla, který vede k zužování zornice a přesvětlení sítnice. Oko tedy není přímo v ohrožení, ale zvýšenou námahou se brzy unaví, což se může projevit například pocitem suchých očí, bolestí hlavy, rozmazaným viděním nebo zhoršeným viděním na dálku (tzv. syndrom počítačového vidění).  Pro lidský organismus je kromě intenzity světla důležitá i jeho barva. Nejsilnější účinek má modré světlo, které aktivuje na oční sítnici receptory, které řídí bdělost. Když jsme modrému světlu vystaveni příliš dlouho a ne cyklicky, jak je to v přírodě normální, tak se narušuje přirozený biorytmus. Večer se nám nechce spát a přes den jsme ospalí a nesoustředění. Toto světlo vydávají také obrazovky počítačů, televizí, chytrých telefonů a tabletů.

A jak tedy očím pomoci?

Stačí se více dívat do dálky a nejlépe do zeleně. „Už tím, jak svaly pohybují okem, které se dívá různými směry a na odlišné vzdálenosti, se oko zároveň masíruje, prokrvuje. Dále to stimuluje látkovou výměnu,“ radí Lucie Valešová, oční lékařka kliniky DuoVize.

Jedním z nejčastějších problémů je syndrom suchého oka

Syndrom suchého oka se objevuje jako následek přílišného koukání zblízka do obrazovky, je syndrom suchého oka. Trápí každého sedmého člověka. Proč tomu tak je? „Při sledování počítače nebo jiné obrazovky jako je tablet nebo mobil člověk intuitivně méně mrká, netvoří se slzy, a proto oko, respektive jeho povrch, rychleji osychá,“ vysvětluje primářka brněnské kliniky NeoVize, doc. MUDr. Šárka Skorkovská.

Myslíte si, že stačí občas sáhnout po umělých slzách a že červené oči prostě k práci na počítači, a navíc v klimatizované místnosti patří? Zapomeňte! Problém byste měli hned řešit s očním lékařem. Jednak vám doporučí kapky, které oku neškodí, a hlavně dokáže poznat případný zánět. Ten je třeba léčit, jinak hrozí, že si oko poškodíte.

Kapky, kterými se léčí zánět vznikající nejen jako následek suchých očí, totiž zvyšují riziko vysokého nitroočního tlaku. Což je velký problém, protože vysoký nitrooční tlak může poškodit nervová vlákna zrakového nervu. Následkem vysokého nitroočního tlaku vzniká také nebezpečný zelený zákal. Problém je, že stejně jako krevní tlak, nebolí. Pacient sám nic nepozná, proto jsou tak důležité preventivní prohlídky. „Oči byste si měli nechat zkontrolovat každé dva až tři roky, ve věku nad 45 let pak jednou ročně. V případě, že máte nemoc v rodině, je pak lepší začít už ve čtyřiceti,“ doporučuje oční lékařka Valešová. Při zeleném zákalu dochází k výpadkům zorného pole. Lékaři to popisují jako padající oponu nebo rostoucí zeď. Na nemoc sice neexistuje lék, který by ji zcela vyléčil, ale vhodně zvolená terapie může její postup výrazně zpomalit. Většinou stačí speciální oční kapky. Léčba laserem nebo operace jsou nutné jen zřídka.

V případě šedého zákalu je operace jediným řešením

V případě šedého zákalu je operace jediným řešením a může pacienty zachránit před slepotou. I proto se zájem o oční operace za poslední léta v Česku zvýšil. Jde zejména o ty, kdo podstoupili operaci šedého zákalu neboli katarakty.

Katarakta nejčastěji postihuje seniory nad 65 let. „Vznik šedého zákalu je multifaktoriální, v jeho vývoji hraje roli řada faktorů – věk, metabolické změny v čočce, výživa, dědičnost, a proto jeho vzniku nelze zabránit prevencí,” vysvětluje doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka brněnské oční kliniky NeoVize. Problémem šedého zákalu podle ní je ten, že se dlouhou dobu nemusí nijak projevit.

Jak poznáte, že něco není v pořádku?

Šedý zákal je v podstatě o onemocnění oční čočky. Původně čirá čočka ztrácí svou průhlednost, a proto pohled přes ni vypadá jako pohled přes matné sklo. „Podle stupně poškození může pacient pozorovat rozostření a zamlžené vidění, nemá ostrý obraz, zejména pokud se dívá na předměty v dálce. Může mít pocit, že každé oko vnímá jinak barvy a jejich intenzitu. Typické je, že když se dívá jen jedním okem, vidí předměty dvojitě nebo i trojitě,“ popisuje primářka Valešová. Podle ní určitě neplatí, že je dobré operaci odložit, až bude situace opravdu špatná.

Dobrou zprávou je, že operace šedého zákalu, při které se zjednodušeně řečeno vymění poškozená čočka, je hrazená ze zdravotního pojištění. Ročně se u nás provede přibližně 100 tisíc operací katarakty. Pokud si připlatíte, pak se spolu s novou čočkou můžete zbavit také dioptrií, včetně brýlí na čtení. „Diagnózy šedého zákalu se ale nemusíte bát, díky moderním postupům dnes operujeme šedý zákal ambulantně, zcela bezbolestně a současně s šedým zákalem dokážeme odstranit i dioptrie,“ uzavírá Skorkovská.

Pokud chcete mít zdravé oči, chraňte je a pečujte o ně stejně jako o jiné části vašeho těla. Neberte jejich funkci za samozřejmost. Oči ocení ochranu proti UV záření, cvičení, odpočinek, správnou výživu i kontroly u očního lékaře. Vždyť jimi vnímáme až 80 procent podnětů z okolí. Často jsou každý den vystaveny práci na počítači, klimatizaci, topení nebo slunečnímu záření. Pokud pracujete s počítačem, zařaďte do svého režimu pravidlo 20/20/20. Tedy po každých dvaceti minutách práce s počítačem se nejméně na dvacet vteřin zadívejte na bod vzdálený minimálně 20 stop, což odpovídá zhruba šesti metrům. Podstatné je také upravit osvětlení na pracovním stole a pozici monitoru. Svůj jídelníček obohaťte o čerstvou zeleninu a ovoce. Vyvarujte se kouření, které zvyšuje riziko výskytu některých očních onemocnění. Používejte ochranné brýle při práci s přístroji, které mohou ohrozit zrak. Naplánujte si pravidelné prohlídky u očního lékaře, a pokud máte s očima jakékoliv potíže, vyhledejte ihned lékařskou pomoc.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.