Domácí lékárnička by neměla být skladištěm propadlých léků  

Existuje mnoho názorů a rad, co všechno by měla obsahovat domácí lékárnička. Málo se ovšem mluví o tom, jak bychom ji měli udržovat v pořádku. Prošlé či špatně skladované léky nám totiž mohou spíše uškodit než pomoci.

Základním pravidlem je, že je třeba sledovat exspiraci, tedy dobu účinnosti léčivého přípravku, a ty s prošlým datem nekompromisně vyřazovat. „U některých léků, jako jsou třeba sirupy nebo oční kapky, je navíc třeba sledovat kromě klasické exspirace i dobu použitelnosti po otevření. U očních kapek, kde to bývá často jenom jeden měsíc, je dobré si den otevření poznamenat a po měsíci je již nepoužívat,“ zdůrazňuje PharmDr. Petra Sokolová, vedoucí EUC Lékárny Praha – Kartouzská.

Prošlé léky odneste do lékárny, kde budou předány ke správné likvidaci. „Obvazy s exspirovanou dobou se dají používat, jen nemusí být zajištěna jejich sterilita a je potřeba je brát jako nesterilní, neměly by přijít na ránu, ale mohou sloužit například k fixaci,“ zdůrazňuje PharmDr. Petra Sokolová.

Do lékárničky také nepatří léky, které neznáte, nemáte informace o jejich správném používání nebo ty, které vám někdo „daruje“, ale patří do skupiny léků na předpis. „Je potřeba si uvědomit, že lék, který je předepsán pro konkrétního pacienta, může jinému uškodit,“ podotýká PharmDr. Petra Sokolová.

Léky může znehodnotit i špatné skladování. „Nejlepší je uchovávat domácí lékárničku na suchém, tmavém místě, kde je stabilní teplota do 25 ˚C. V domácnosti třeba v krabici uzavřené ve skříni. Samozřejmě léky, které je potřeba uchovávat za snížené teploty, patří do lednice. V domácnosti, kde jsou děti, je potřeba léky umístit tak, aby k nim neměly přístup,“ uvádí PharmDr. Petra Sokolová.

Když do domácí lékárničky doplňujete léky pro děti, měli byste vždy zvolit vhodnou lékovou formu, která nám umožní přesné dávkování, má příjemnou chuť nebo umožňuje snadné polykání léku, se kterým mohou mít děti problémy. „Vhodné jsou například sirupy, různé žvýkací tablety nebo pastilky ochucené ovocnými příchutěmi,“ upozorňuje PharmDr. Petra Sokolová.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.