70 % lidí si myslí, že se čeští senioři stravují nezdravě

Většina lidí (70 %) je toho názoru, že čeští senioři se stravují nezdravě, vyplývá z aktuálního průzkumu poradenského portálu Neztratitsevestari.cz, který provozuje nezisková organizace Sue Ryder.

Jako hlavní důvod uváděli respondenti průzkumu nejčastěji omezené finanční zdroje seniorů (49 %). Cestu ke zlepšení vidí veřejnost ve zvyšování důchodů (36,5 %) a dotacích na seniorské stravování. Průzkum na vzorku 3000 respondentů realizovala společnost Rondo Data. „Z průzkumu nám také vyplynulo, že 45 % lidí nemá dostatečné informace, jak by se měli senioři zdravě stravovat. To je jeden z důvodů, proč jsme zprovoznili poradenský portál Neztratitsevestari.cz, kde senioři i jejich rodiny najdou odpovědi jak na tyto otázky, tak i informace týkající se stáří, aktuální novinky i rady profesionálů, které pomohou při řešení životních situací,“ říká Denisa Ratajová ze Sue Ryder.

Průzkum ukázal, že Češi považují otázku stravování seniorů za důležitou (74 %) a o stravování svých seniorských příbuzných se zajímají. „Vědí tedy, alespoň rámcově, jak se stravují (85 %). Za spíše nezdravé považuje jejich stravování 60,1 %, za nezdravé 9 %, za spíše zdravé 26,8 % a za zdravé pouze 4,2 %,“ říká Tomáš Kučera ze společnosti Rondo Data, která průzkum realizovala.

Jako hlavní překážky zdravého stravování průzkum označil omezené finanční zdroje (49 %), dietní omezení (16 %) a zdravotní problémy jako jsou obtíže při polykání, žvýkání či snížená chuť k jídlu (16 %).

Na dotaz, zda si myslí, že mají dobré informace, jak by se měli senioři zdravě stravovat, převažovaly odpovědi, že ano. Že mají spíše dostatečné informace, odpovědělo 40 % lidí, za spíše nedostatečné je považuje 35 % respondentů, za dostatečné 15 %, za nedostatečné 10 %.

Jako nejčastější zdroj informací uvádějí respondenti internet (63 %), dále pak s odstupem doporučení blízkých (12 %), odborné publikace (10 %), informace od lékaře (10 %) a časopisy (5 %)

Cestou k lepšímu stravování seniorů by mělo být dle respondentů zvyšování důchodů (36 %) či dotace seniorům na stravování (21 %) a o zlepšení stravování seniorů by se měl zasadit stát (43,4 %) a rodina (41,1).

Sue Ryder a Neztratitsevestari.cz pořádají na téma zdravé stravování seniorů také veřejný workshop. V pondělí 7. října od 9:30 do 11:30 ve Skautském institutu v Praze, Staroměstské náměstí 4, budou diskutovat na toto experti prof. Jana Dostálová, Mgr. Ing. Tereza Vágnerová.

Průzkum v září 2019 na vzorku 3000 respondentů realizovala společnost Rondo Data, která se zaměřuje na průzkumy veřejného mínění a výzkumy trhu.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.