recepty: Zdravé podzimní pečení

Podzim začíná v době podzimní rovnodennosti. Je časem dozrávání, sklizně plodů ze zahrádek a příprav na zimu. 

Mlékárna Valašské Meziříčí připravila recepty, které jsou podzimně laděny a využívají sladkých plodů, které nám na zimu dodají potřebné vitamíny a tělu prospěšné látky.

Recepty:

Podzimní jablečný koktejl

Co budeme potřebovat?

  • 500 g Kefírového mléka nízkotučného
  • 3 jablka
  • 150 ml jablečného džusu
  • piškoty dle chuti
  • špetka mleté skořice
  • 3-4 lžičky medu

Jak na to?

Jablka nakrájíme a uvaříme s džusem jako na kompot do měkka. Přidáme skořici. Jakmile jsou jablka měkká umixujeme je s piškoty a medem. Lijeme střídavě s Kefírovým mlékem do sklenic.

Jablečný koláč

Co budete potřebovat?

  • 1 Bílý jogurt
  • 1 balení listového těsta (400 g)
  • trochu hladké mouky na vyválení těsta
  • 1 vejce
  • 1 lžíce medu
  • 3 lžíce kokosu
  • 2 velká jablka
  • skořice
  • velká hrst vlašských oříšků

Jak na to?

Připravíme formu na koláč o průměru 35 cm. Vyložíme ji pečícím papírem nebo vymažeme a vysypeme kokosem. Do této formy vložíme vyválené listové těsto. Pokud těsto přečnívá přes okraje, odřízneme ho. V míse rozklepneme vejce, přidáme Bílý jogurt, med a kokos. Všechny suroviny mícháme dokud se ingredience nespojí. Vzniklou hmotu nalijeme do formy na koláč na listové těsto.Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Pokládáme na vrstvu dokud není celý její povrch pokrytý. Nakonec posypeme skořicí a nasekanými vlašskými ořechy. Můžeme také posypat drobenkou, kterou vytvoříme z másla a cukru.Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 30 minut. Jablka by měla být krásně měkká a těsto zlatavé.

 

Zapékané brambory s Kysanou smetanou z Valašska

Co budete potřebovat?

  • 2 Kysané smetany
  • 750 g – 1 kg brambor
  • 1 papriku
  • jarní cibulku a česnek dle chuti
  • klobásu dle chuti, lze i vynechat
  • sůl, pepř mletý

Jak na to?

Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Jarní cibulku a česnek nasekáme nadrobno a papriku a klobásku pokrájíme na kostičky. Všechny suroviny dáme do zapékací misky. Přimícháme Kysanou smetanu, osolíme a opepříme. Vše dobře promícháme a vložíme do zapékací mísy. Nahoru můžeme dát koření na americké brambory, ale není to nutné. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut než brambory změknou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *