Recepty: Kuře s houbovou nádivkou pro teplé podzimní dny

Září je neodmyslitelně spojeno se sběrem hub, zrajícím ovocem a kvašeným vínem.  Oblíbenou kratochvílí je houbaření, které je pro většinu Čechů skoro národním „sportem“. Co ale s nasbíranými houbami kromě klasické smaženice?

Skvělou kombinací je podávat houby k masu, proto si pro vás Drůbežářský závod Klatovy připravil několik receptů, ve kterých se drůbež a houby výborně doplňují.

Recepty:

Kuřecí polévka s houbami

Ingredience: 4 kuřecí stehna, 4 hrsti sušené houby, 1 mrkev, ¼ celeru, 1 kořenová petržel, 4 kuličky celého černého pepře, 2 bobkové listy, vlasové nudle, jarní cibulka, sůl, pepř, muškátový oříšek, polévkové koření

Sušené houby namočte do vody zhruba na půl hodiny. Do cca 1,5 litrů vložíte obrané a nakrájené kuřecí maso (může být bez kůže), přidejte houby i s vodou, pokrájenou zeleninu na menší kousky, celý pepř a bobkové listy. Vařte, dokud zelenina nezměkne. Poté celý pepř a bobkové listy vyndejte a vložte vlasové nudle na cca 4 minuty. Množství nudlí a zeleniny závisí na tom, jak moc polévku chcete mít hustou. Dokořeňte polévku podle potřeby, solí a pepřem. Můžeme přidat i libeček. Na ozdobu do talíře polévku posypte nadrobno nakrájenou jarní cibulku.

Voňavé kuře s houbovou nádivkou

Ingredience: 1 kuře, ¾ l piva, 4 menší červená jablka, 2 vejce, 2 žemle, 150 g čerstvých hřibů, 100 g špeku, 1 cibule, 4 snítky čerstvého rozmarýnu, 2 snítky petrželky, mléko, koření na drůbež, sůl, olej

Předehřejte si troubu na 190 stupňů. Žemle namočte do mléka. Na kostičky nakrájený špek a cibuli, orestujte na pánvi s trochou oleje. Přidejte pokrájené houby a poduste 10 minut. Směs nechte vychladnout a přidejte vymačkané žemle, žloutky, nasekanou petržel a tři špetky soli. Na závěr vmíchejte sníh z bílků. Kuře osolte, okořeňte, naplňte nádivkou a vložte do připraveného pekáče. Celá omytá jablka přidáme ke kuřeti se snítky rozmarýnu. Nakonec vše podlijte pivem a pečte dokud kuře nebude hotové. Jako přílohu můžete pečené brambory nebo bramborovou kaši.

 

Drůbeží paštika s houbami

Ingredience: 250 g kuřecích prsou, 200 g kuřecích jater, 80 g špeku, 120 g čerstvých hub, 120 g anglické slaniny, 1 lžička soli, ½ lžičky paštikového koření, 20 g másla, 2 žloutky

Na pánev vložte máslo společně se špekem a nakrájenými houbami. Opékejte, dokud nepustí vodu
a nechte vychladnout. Maso a játra nahrubo umelte (nakrájejte), přidejte zchladlé houby, koření, žloutky a důkladně promíchejte. Pekáček vyložte plátky slaniny a naplňte směsí. Zbylou slaninou směs zakryjte a pečte při 180 stupních asi 40 minut. Vychladlou paštiku vyklopte ven a nakrájejte na plátky. Můžete podávat s čerstvým pečivem a dobrým vínem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.