Recept: Jednoduchá hrnková bublanina s kefírem

Zakysané mléčné výrobky by neměly lednici chybět. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

Ze široké škály kysaných mléčných výrobků od jogurtů, kefírů až po podmáslí si vybere každý. Díky skvělému složení jsou nedílnou součástí vyváženého jídelníčku. Především jde o zdroj vápníku, fosforu a vitaminů, zejména skupiny B. Tyto produkty jsou rovněž bohaté na bílkoviny. Bakteriální kultury, které se hojně vyskytují například v jogurtech si dovedou poradit se střevní mikroflórou a dokáží tak udržet rovnováhu v našem zažívacím ústrojí. Zakysané výrobky se doporučuje konzumovat v menším množství každý den.

Až si budete kupovat kefírové či acidofilní mléko, zkuste se soustředit na jejich původ, který přímo souvisí s kvalitou. Sázkou na jistotu jsou certifikovaná loga biolistu a biozebry, která značí produkty ekologického zemědělství.

Recept:

Zakysané mléčné výrobky mají široké uplatnění také při pečení nejrůznějších dezertů. Přinášíme vám recept na jednoduchou hrnkovou bublaninu, která je díky přídavku kefíru jemná a nadýchaná. Dozdobit ji můžete ovocem, které máte zrovna po ruce.

Co budete potřebovat?

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 vejce
  • Půl hrnku oleje
  • Půl hrnku třtinového cukru
  • Kypřící prášek
  • Hrnek kefíru

Cukr, olej a vejce vyšlehejte do pěny. Vmíchejte mouku s kypřícím práškem a zalijte kefírem. Směs promíchejte a nalijte na vymazaný a vysypaný pekáč. Navrch poklaďte ovoce a pečte ve vyhřáté troubě přibližně třicet minut, dokud okraje nezezlátnou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.