Recepty: Od pondělí do pátku s jídly jako od maminky

Prázdniny jsou u konce a spolu s nimi i domácí jídla od maminek a babiček.  Vzpomínky
na babiččinu kuchyni můžete svým dětem oživit během večeří všedních dní jako odměnu za dobré školní výsledky.

Každý si velmi rád připomene sluncem zalité letní louky na chalupě, kdy z kuchyně bylo cítit poctivé jídlo nebo vůni českých špekáčků nad ohněm. Ty chvíle kdy se téměř zastavil čas a nic nebylo důležitější než přítomný okamžik.  Drůbežářský závod Klatovy připravil právě pro tyto vzpomínky pět prázdninových receptů, které vám vrátí letní atmosféru.

Recepty: 

Pondělí:

Šťavnaté kuřecí řízky

Typickým prázdninovým jídlem na výlety byl odnepaměti obalovaný řízek. Můžete tak po vzoru všech výletníků připravit vydatnou večeři pro své milované. Jako přílohu je vhodné zvolit pečené brambory na americký způsob.

Tip: Kuřecí plátky vložte do bílého jogurtu a nechte je v něm nejlépe přes noc, poté je otřete a obalte do trojobalu. Řízky si tak zachovají šťavnatost díky kyselému prostředí v jogurtu.

Úterý:

Kuře na paprice

Osolená a opepřená kuřecí prsa vložte na pánev a pozvolna restujte z obou stran, dokud nedosáhnou zlatavé barvy, poté je odložte stranou a do stejné pánve nasypte kostičky bílé cibule a jemně zaprašte sladkou paprikou. Po chvíli restování ji zchlaďte mlékem a vývarem. Maso spolu se směsí přesuňte do hrnce a duste doměkka. Omáčku zahustěte jíškou a vařte ještě 30 minut, pozvolna přidávejte smetanu a kávovou lžičku másla. Omáčku přeceďte a podávejte s těstovinami či knedlíky.

Tip: Do omáčkových pokrmů se snažte volit spíše 30% smetanu namísto klasické smetany „na vaření“. Omáčky se tak stanou sametově krémovými.

Středa:

Medové kuře

Na tento recept budete potřebovat kuřecí křidýlka. Ty omyjte
a vložte je do připravené marinády. V míse smíchejte 125 ml medu, lžíci olivového oleje, šest rozmělněných stroužků česneku, lžíci chilli, sůl a pepř a vytvořenou marinádou potřete kuřecí čtvrtky z obou stran. Namarinované kousky vložte do pekáčku a zbylou směsí maso podlijte. Pečte v troubě na 180 stupňů po dobu 40 minut.

Tip: Pro vyváženou chuť k medu přidejte na marinované kousky úzká kolečka citronu, díky kterým medová chuť ještě více vynikne.

Čtvrtek:

Středomořská kuřecí stehna se sýrem feta

Pokud jste o prázdninách navštěvovali zahraniční země, určitě vám přijde vhod středomořský recept, který vás alespoň na chvilku vrátí k třpytivému moři.

Budete potřebovat šest kusů kuřecích stehen s kůží, které osolíte, opepříte a vložíte na pánev s rozehřátým olivovým olejem. Opékejte čtyři minuty a takto jemně orestovaná stehna vložte do pekáče a zalijte kuřecím vývarem. Rozpůlená cherry rajčata v misce zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte. Podélně rozpůlený česnek spolu s olivami, rajčaty a oreganem rozložte kolem kuřete a celé jídlo vložte do předem rozpálené trouby a pečte na 190 stupňů. Až jsou stehna dozlatova propečená, posypte je rozdrobeným sýrem feta a na 5 minut ještě nechte celý pokrm ohřát v troubě.

Tip: Pro lepší chuť používejte na zeleninu olej z pánve, na kterém se restovala stehna. Zelenině tak dodá zemitý ráz a chuť masa prováže celé jídlo.

Pátek:

Hotdog

Kdo by si občas nechtěl dát klasický hotdog s hořčicí nebo s kečupem a užít si to prostě naplno.
Do „hotdogových“ rozříznutých houstiček vložte vařené párky. Vyzkoušejte třeba kuřecí párky bez přidaných „éček“ od Drůbežářského závodu Klatovy a navrch nasypte restovanou cibulku
se strouhaným čedarem. Pro lepší chuť můžete hotdog nechat jemně zapéct v mikrovlnce. Sýr tak propojí všechny chutě v jedno.

Tip: Pokud chcete dosáhnout, aby houstičky byly vláčné, ještě před jejich naplněním je jemně orestujte na pánvi spolu s máslem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.