Hotové brýle nejsou pro každého

Více než polovina Čechů ve věku nad 15 let nosí dioptrické brýle nebo kontaktní čočky. Navíc mezi těmi, kdo je nenosí, je ještě nezanedbatelné procento těch, kteří by je ve skutečnosti nosit měli.

„Počet lidí, kteří svou oční vadu neřeší a očního lékaře navštíví, až když je oční vada rozvinutá, je velmi vysoký. Navíc výjimkou nejsou ani lidé, kteří se problémy se zrakem rozhodnou řešit na vlastní pěst a bez předchozího vyšetření si pořídí takzvané hotové brýle. Jejich nákupem si ale mohou zadělat na vážné problémy,“ varoval Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Takzvané hotové brýle by lidé měli používat pouze jako nouzové řešení. Dlouhodobé nošení brýlí koupených v drogerii nebo na tržnici může jejich nositeli poškodit zrak. „Univerzální brýle by se měly používat jen na krátkodobé čtení například etikety v obchodě – ostatně právě k tomuto účelu se asi před třiceti lety v USA začaly vyrábět. Hotové brýle by měl jejich majitel nosit bez přestávky maximálně hodinu. Dlouhodobě by se rozhodně používat neměly, nejsou totiž přesně nastavené na oči konkrétního člověka a mohou spíše uškodit než pomoci. Špatně vycentrované brýle mohou způsobit bolesti hlavy, rychlejší únavu nebo i šilhání,“ zdůraznil Pavel Stodůlka.

Volně prodejné brýle jsou vhodné pouze pro lidi, kteří mají na každém oku stejný počet dioptrií a netrpí žádnou další vadou. „Takových lidí je poměrně málo. Univerzální brýle mají základní dioptrie ve škále zhruba od 0,5 do 4,5. Volně prodejné brýle bez předpisu jsou určeny pouze na čtení. Existují ale lidé a není jich málo, kteří kromě brýlí na blízko potřebují i brýle na dálku. Takové například v drogerii koupit nelze. K jejich zakoupení je třeba lékařský předpis,“ uvedl Pavel Stodůlka.

Především lidé nad 40 let by měli zajít k očnímu lékaři každé dva roky, a to i v případě, že žádné obtíže nepociťují. Řada očních vad má totiž velmi mírné projevy, a pokud se rozvinou, může být na jejich léčbu pozdě. Ordinaci očního lékaře by se neměli vyhýbat ani nositelé hotových brýlí. „Vždy platí, že by před zakoupením brýlí měl pacienta vyšetřit oftalmolog. Volně prodejné brýle navíc nemají antireflexní vrstvu, která například redukuje odlesky a zlepšuje vidění při práci na počítači. Navíc skla nejsou tvrzená, takže se rychle poškrábou. Problémem může být také nízká kvalita použitých materiálů na obroučky. Často se stává, že i po krátkém nošení se u brýlí začnou viklat nožičky, což způsobuje, že brýle na obličeji dobře nesedí. Kvůli nekvalitnímu zpracování zpravidla hotové brýle jejich majiteli stejně dlouho nevydrží,“ uzavřel Pavel Stodůlka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.