Tip na výlet: Znojmo si připomene 210. výročí bitvy

Napoleon se v polovině července vrátí do Znojma a okolí. Připomene, jak před 210. lety diplomaticky ukončil bitvu, v níž bojovalo 140 tisíc francouzských a rakouských vojáků.

Tři bitvy, dobývání Znojma s rekordním počtem francouzských a rakouských děl, unikátní emoce vzbuzující show s videomappingem a pyrotechnickými efekty v Louckém klášteře, nebo také noční pietní akt za svitu svíček na vojenském hřbitově. Nejen to zažijí návštěvníci, kteří o od 11. do 14. července zavítají do Znojma a okolních obcí. Se stovkami vojáků ve francouzských a rakouských uniformách v čele s Napoleonem si připomenou události roku 1809, kdy ve Znojmě a okolí končila válka Francie a páté koalice.

„Přestože Napoleonova armáda byla v té době již velmi oslabená a zdecimovaná, měla šanci svého protivníka rozdrtit. Vždyť se zde utkalo cca. 100 tisíc Francouzů a 40 tisíc Rakušanů. I díky státnicky prozíravému rozhodnutí Napoleona přijmout nabízené příměří a nepokračovat dále v boji však nemuselo zhasnout tolik životů, jako tomu bylo například o čtyři roky dříve v početně srovnatelné bitvě u Slavkova. U Znojma jich padlo čtyřikrát méně –  „jen“ téměř 10 250,“ připomenul historik Ladislav Mucha.

První výstřely se ve Znojmě ozvou ve čtvrtek večer. Z návrší u poutního kostela sv. Antonína Paduánského bude svedena dělostřelecká bitva podle skutečných událostí.

„Letos jsou rekonstrukce zaměřeny na použití dělostřelectva v období napoleonských válek a diváci uvidí v akci největší kanóny, které se na bitevních rekonstrukcích u nás mohou vidět. V akcích bude také nasazeno více než padesát koní,“ uvedl organizátor a producent akce Ivan Vystrčil ze sdružení Acaballado.

V pátek se pak situace zklidní. O půl desáté v noci za svitu svíček a doprovodu pěveckého sboru se na vojenském hřbitově Louka uskuteční pietní akt s názvem In nomine. Uniformovaní účastníci tak vzdají hold padlým obětem.

Hlavní program bude k vidění o víkendu 13. – 14. července. V okolí Louckého kláštera budou nocovat vojáci v dobovém ležení. V sobotu se pak vojska přemístí do Dobšic u Znojma, kde se ve 14.00 rozzuří bitva v lesoparku poblíž řeky Dyje. Atraktivní podívanou s historickým komentářem doplní například i souboj na koních v brodu řeky.

Vrcholem napoleonských akcí ve Znojmě se stane multimediální představení v Louckém klášteře. Inferno 1809 nabídne návštěvníkům efektní show s příběhem rakouského vojáka Jana Nepomuka Prokeše. Budova a areál kláštera ožije videomappingem, pyrotechnickými efekty i autorskou hudbou. Zapojeni budou i vojáci nebo ženský pěvecký sbor. Tato akce je jedinou, na kterou se z kapacitních důvodů platí vstupné 150 korun (snížené 70 korun).

V neděli se armády i návštěvníci přesunou na bitevní pláň pod obcí Suchohrdly, kde proběhne druhá část rekonstrukce bitvy u Znojma. Celá akce bude zakončena společným defilé armád.

Program akce:

Čtvrtek: 11. července

  • 21:30   Ostřelování města Znojma z francouzských pozic na Hradišti

Pátek: 12. července

  • 22.00–23.00   IN NOMINE. Noční pietní akt na vojenském hřbitově ve Znojmě

sobota: 13. července 2019

  • 14.00–16.00     Hlavní bitva polích u Dobšic
  • 22:00 – 23:30    Inferno 1809 – multimediální program

Neděle: 14. července

  • 11:00 – 12:00          Bitva o Suchohrdly zakončená vyhlášením příměří

    Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.