Klimatizace. Dobrý sluha ale zlý pán

V horkých letních dnech velmi často podceňujeme přechod z venkovního prostředí do klimatizovaných prostor a naopak. Tato změna nám přitom může způsobit rýmu, kašel, bolest v krku. Velmi časté jsou blokády krční či bederní páteře. 

V autě nebo autobuse na nás klimatizace příjemně fouká, ale právě ofouknutí a ochlazení určitého místa na těle může způsobit nepříjemný problém nebo dokonce zkazit dovolenou, na kterou se po zásluze těšíme. Jedete-li k moři autobusem přes noc, vezměte si s sebou něco teplejšího nebo alespoň šál, do kterého se příjemně zachumláte. Vyplatí se to.  Ráno budete u moře fit připraveni užít si dovolenou.

„V létě jsou častější i močové potíže, to souvisí i s příjmem tekutin a opět prochladnutím. Většina lidí, nejen alergici, špatně snáší teplotní výkyvy. Rychlé změny, přechod z horka do chladu, mohou způsobit tzv. chladovou alergii, která se může projevit kýcháním, kašlem, svěděním v nose, očích, někdy i dušností. Nemělo by se zapomínat na oči, které přechodem a pobytem v klimatizovaných prostorách mohou trpět, být podrážděné a vysušené. Je dobré řídit se pravidlem, že nastavení klimatizace by mělo být maximálně o 10 stupňů nižší oproti venkovní teplotě. I v létě bychom měli myslet na to, že pokud budeme v klimatizovaných prostorách delší dobu, je dobré se přiobléknout. Pokud se potíme a máme na sobě vlhké oblečení, klimatizace nám může způsobit nejeden zdravotní problém,“ doporučuje Lucie Michalů, vedoucí sestra lékařské služby první pomoci z EUC Kliniky v Praze Malešicích.

Marta Molínová

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.