Tipy, jak přežít letní horka

Pro úspěšný boj s vedrem se vám mohou hodit následující 3 věci, díky kterým vám doma bude příjemně a zároveň nijak zásadně nezatížíte životní prostředí.

Co může dlouhodobé vystavení vysokým teplotám způsobit? Člověk patří mezi teplokrevné savce, což znamená, že je schopen regulovat vnitřní teplotu nezávisle na teplotě okolí. Nepotřebujeme se tedy vyhřívat na sluníčku jako plazi, naopak je pro nás ideální, když teploměr ukazuje maximálně 28 °C v klidovém režimu, při fyzické námaze jen 25 °C.  A pokud teploty přesáhnou uvedené hodnoty, hrozí našemu organismu celá řada méně či více závažných zdravotních komplikací, například:

  • Čím déle jsme vystaveni horku, tím hůř pracuje náš mozek. Značné množství krve totiž ve vedru místo do mozku putuje do podkoží, aby zde došlo k rozšíření cév, přebytečné teplo mohlo unikat z těla ven a aktivovaly se potní žlázy. Proto už krve v těle nezbývá dostatek pro správné fungování mysli.
  • Přetížený kardiovaskulární systém. Aby nedošlo k úplnému nedokrvení mozku, srdce je ve vedru nuceno pumpovat mnohem více krve. Velmi jednoduše tak může dojít k selhání celé oběhové soustavy.
  • Přehřátí organismu neboli úpal. Ten vzniká v důsledku narušené termoregulace, k níž často přispívá samozřejmě horko, ale také nedostatečný pitný režim nebo špatně zvolené oblečení. Vysoce rizikovou skupinou jsou novorozenci, kteří ještě nemají termoregulační systém zcela vyvinutý.
  • Vzniká hlavně z důvodu nadměrného pocení – tělo je totiž schopno během horkého dne vypotit až 1,5 litru tekutin za hodinu.
  • Kolaps organismu. Pro lidi, kteří trpí vysokým tlakem, obezitou nebo užívají některé typy léků, jež stimulují kardiovaskulární systém, může mít dlouhodobé vystavení vysokým teplotám až fatální následky.

Jak se zbavit horka v bytě?

Ideální je, když svému bytu či domu pořídíte kvalitní izolaci, jež se postará o stabilní teplotu v létě i v zimě. Pokud ale tuto možnost nemáte, existuje i několik méně nákladných možností, jak svůj domov proměnit uprostřed letních veder v příjemnou oázu. V nepřeberném množství různých ventilátorů a větráků, které lze najít na trhu, vůbec není složité se ztratit. Proto je nutné si ještě před koupí spotřebiče ujasnit, co od něj vlastně očekáváme. Běžný větrák totiž sice rozproudí v místnosti vzduch, současně ale zvíří prach, a tak by ideální spotřebič měl být i čističkou vzduchu.

Dobře zvolená stínící technika zařídí, že ve vašem bytě zůstane příjemný chládek. Nejlepší formou ochrany před vedrem jsou předokenní rolety, které paprsky odrazí ještě předtím, než doputují k okenním tabulkám. Dalším řešením jsou vnitřní žaluzie, rolety nebo silné závěsy. Ty sice paprsky neodrazí, přesto ale pomohou udržet v bytě příjemnou teplotu. Samozřejmě však záleží na tom, z jakého jsou vyrobeny materiálu a jakou mají barvu. Pokud si s výběrem vhodné interiérové stínící techniky nevíte rady, vyzkoušejte aplikaci Isotra Designer – stačí vyfotit vaše okno a můžete zkoušet, jaký materiál, barva apod. budou ladit s ostatním zařízením vašeho bytu.

Lehké materiály

S termoregulací velmi úzce souvisí materiály, jimiž naše tělo obklopujeme a nejde přitom jen o oblečení, ale také například o ložní prádlo, potah pohovky či křesla nebo sedačky v autě. Pamatujte na to, že v létě je víc než kdy jindy důležité, aby materiály s nimiž naše pokožka přichází do styku, byly prodyšné a organismus tak měl dostatečný prostor pro své ochlazení. Zjednodušeně řečeno je v horkých dnech lepší vyhnout se syntetickým tkaninám a sáhnout raději po těch přírodních, jako je třeba 100% bavlna nebo len. Krom přehřátí organismu, které by mohlo nastat v důsledku zakrytí těla neprodyšným oděvem, se také vyhnete nepříjemnému zápachu, jež propocením syntetických tkanin vzniká.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.