Růžové varování. Prsa si zaslouží naši pozornost

Zdraví je to nejcennější co máme. Vždyť spousta žen kolem nás bojuje se zákeřnou nemocí. Možná se zapojujete do tradičního růžového pochodu v růžových tričkách. Možná chcete být součástí symbolu solidarity, naděje a optimismu. Vzpomenete si ale, kdy jste si naposledy dělala samovyšetření prsou?

Každá změna na ňadrech si zaslouží naši pozornost. Nahmataly jste si bulku? Všimly jste si nepravidelné bradavky, rozdílné velikosti vašich prsou či nezvyklé pomerančové kůže? Netrápí vás výtok z bradavky, nebo jen zdánlivě neškodná zarudlá kůže? Každou i banální změnu poprsí důkladně prověřte.

Prevence se vyplatí
Karcinom prsu je nejčastějším zhoubným onemocněním u žen, a to zejména ve věku kolem 50 až 70 let. Pokud jste měla menstruaci před 11. rokem, menopauzu až po 55 či porod po třicítce, máte zvýšené riziko vzniku rakoviny prsu. Totéž však platí pro maminky, které nekojily.

O tom, že nadváha, kouření a pití alkohol jsou hazardem, není žádných pochyb. Varovným prstem by měl být i jakýkoli výskyt rakoviny v rodině. Nepanikařte! Důležité je, aby byl karcinom zachycen v časném stadiu, od toho se pak odvíjí, jaké budou možnosti i důsledky léčby. Včasný nález navíc umožňuje zachovat prs. Pravidelné návštěvy gynekologa se opravdu vyplatí.

„Tím, že se posouvá hranice, kdy se provádí screening, tak se zdá, že výskyt karcinomu prsu stoupá, ale spíše se dá říci, že se posouvá do nižších stadií. My tedy sice podchytíme pacientky dříve, ale zase v lépe léčitelném stadiu. Screening by se neměl zanedbávat,“ řekla MUDr. Andrea Pásztorová radiační onkoložka z Protonového centra v Praze.

Ženy vstupující do screeningového programu mají mnohem lepší výsledky, jejich terapie je i méně invazivní a nákladná, než u žen, které přicházejí až s hmatnými nálezy. Při včasném podchycení tak mají poměrně vysoké šance na uzdravení. Čím je nádor menší, tím větší je naděje na jeho vyléčení.

Věnujte prsům čas
Nejjednodušší metodou včasného záchytu karcinomu je samovyšetřování prsů. Každý měsíc, ideálně po menstruaci, by si žena měla provádět samovyšetření, jednou za půl roku by měla být vyšetřena u svého gynekologa. Schválně, kdy jste si dělala samovyšetření prsu naposledy vy?

Dalšími preventivními metodami je ultrazvuk, který lze provádět i u žen mladších 40 let, a u žen nad 45 let se doporučuje jednou za dva roky podstoupit mamograf. Díky mamografickému screeningu se podaří včas zachytit čtyři z pěti zhoubných nádorů prsu. Jinou preventivní metodou jsou krevní testy, díky nimž můžeme odhalit geny BRCA1 a BRCa2. Testování se však už neprovádí plošně, ale jen na základě anamnézy, v níž se prokázal výskyt rakoviny prsu nebo ovaria alespoň u dvou příbuzných prvního stupně.

Šance na kvalitní život
Češky mají štěstí. Léčba je dnes díky nejmodernější protonové terapii velmi úspěšná. Protonová léčba zajišťuje přesné ozařování cílového objemu s minimalizací ozáření zdravých tkání. Cílené a šetrné ozařování výrazně snižuje riziko komplikací a vzniku sekundárních nádorů,“ popisuje MUDr. Pásztorová a dodává: „Mezi další výhody patří také vynikající pokrytí cílového objemu nebo ozařované oblasti, ochrana srdce, plic, míchy a druhého prsu. Protonovou terapií lze zabránit vzniku pozdních vedlejších účinků, jako je infarkt, srdeční problémy či rozvoj plicní fibrózy. Léčba protonem dává šanci užívat si kvalitní život i po léčbě bez zvýšeného rizika pozdních nežádoucích účinků.“

Zpozorujete-li jakoukoliv změnu, navštivte obvodního lékaře, svého gynekologa nebo přijďte rovnou do Protonového centra.

Pokud vám byla zjištěna rakovina prsu, ptejte se na možnosti, které máte. Pouhým srovnáním výhod a rizik obecně spojených s léčbou ozařováním dojdete k závěru, že protonová léčba zvyšuje šance pacienta na vyléčení bez zbytečných rizik a komplikací spojených s běžným ozařováním. Navíc protonovou léčbu hradí zdravotní pojišťovny a je dostupná všem českým a slovenským pacientům.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.