Jógu můžete cvičit kdykoliv a kdekoliv – a budete se cítit skvěle

Jóga přináší spoustu benefitů a cítíme se po ní skvěle. Nejlepší způsob, jak těchto benefitů dosáhnout, je pravidelnost. Začněte jen s pár základními ásanami každý den.

Pokud máte jógamatku, nechte si ji rozloženou doma, a když jdete kolem, zastavte se třeba jen na 5 minut. A pokud jógamatku nemáte,  stačí kousek čisté podlahy, zahrady, parket, koberce, radí Adéla Porubská, zakladatelka studia Yoga Movement. Jóga se tak dá cvičit opravdu kdekoliv.

  1. SUKHASANA – Jedna z nejlepších věcí, které můžete udělat sami pro sebe každý den, je, zastavit se, zavřít oči a na chvíli obrátit pozornost jen ke svému dechu. Posaďte se do překříženého sedu, zavřete oči a zpomalte svůj dech. Pozorujte, kam směřuje, jak hluboký či mělký je. Potom svůj dech zpomalte, při nádechu počítejte do pěti, stejně tak při výdechu. Zopakujte několikrát za sebou.

Benefity meditace: Zlepšuje koncentraci, zmírňuje stres a pocit úzkosti a zlepšuje spánek.

  1. MARJARYASANA & BITILASANA – Přejděte na všechny čtyři, otevřete dlaně na šířku ramen a kolena na šířku pánve. S nádechem prohněte záda, otevřete hrudník. S výdechem zatlačte dlaně do země a přes kulatá záda se podívejte k pupíku. Zopakujte 5x. Zpomalte svůj dech a přizpůsobte rychlost pohybu svému dechu.

 

 

 

 

 

 

 

Benefity: Tato pozice probudí vaši páteř, zlepší koordinaci celého těla, stimuluje ledviny a žlázy nadledvinek.

 

 

 

 

 

3. PARIVRTTA ANJANEYASANA – Přejděte do nízkého výpadu, začněte s pravou nohou vepředu. Nejprve vzpažte obě dvě ruce nahoru, prodlužte páteř. Potom spojte dlaně před hrudník a rotujte na za pravým ramenem. Poté opakujte i na druhou stranu s levou noho dopředu.

Benefity: Masíruje břišní orgány a zlepšuje zažívání. Protahuje stehenní svaly  a hýžďové svaly.

  1. BALASANA – Spojte palce u nohou k sobě, otevřete kolena na šířku pánve nebo na šířku podložky. Natáhněte ruce dopředu a dosedněte na paty.

Benefity: Přináší uvolnění často přetěžované bederní oblasti a má velmi pozitivní vliv na náš centrální nervový systém. Protahuje oblast kotníků, bederní páteře, ramen a vazy v kolenou.

  1. SUPTA BADDHA KONASANA – Lehněte si na záda, spojte chodila k sobě a otevřete kolena do strany. Prodlužte kostrč dopředu tak, abyste necítili žádné napětí v bederní oblasti. Natáhněte ruce za hlavu a chytněte se za lokty. Obraťte pozornost opět ke svému dechu.

Benefity: Stimuluje aktivitu vaječníků, ledvin a močového měchýře. Zlepšuje krevní oběh, vytváří prostor v oblasti hrudníku a tím pádem otevírá prostor pro vaše srdce a plíce. Zkuste s nádechem pozorovat, jak se rozpíná váš hrudní koš do strany. Zároveň tato pozice otevírá oblast kyčlí a třísel.

mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.