Recepty: Pochutnejte si na delikátních dezertech z čerstvých jahod a rybízu

Právě nyní dozrává to nejšťavnatější ovoce - ideální pro přípravu delikátních svěžích dezertů, jak je pro vás připravila společnost Vitana. Vyzkoušejte kromě klasického citrónového koláče s jahodami, rybízových košíčků i nadýchaný dort Pavlova.

RECEPTY:

 

Citrónový koláč s jahodami                                             

Křehké máslové těsto, citronová náplň a šťavnaté jahody. Zkrátka recept, se kterým nešlápnete vedle.

Ingredience

  • Těsto na koláč
    230 g hladké mouky
  • 75 g cukru moučky
  • 1 Vanilkový cukr
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • ½ balení Kypřicího prášku s vinným kamenem

Citrónová náplň

  • 100 g másla
  • 125 ml citronové šťávy (šťáva ze 2 citrónů)
  • 2 vejce
  • 250 g mascarpone
  • 1 lžička Citronové kůry
  • 1 ks Citrónového cukru
  • 150 g cukru moučky
  • 1 lžíce bramborového škrobu

Šlehačková náplň

  • 250 ml smetany 33%
  • 1 Ztužovač šlehačky
  • 30 g cukru moučky

Do mísy prosejte hladkou mouku s kypřicím práškem. Do jiné mísy prosejte cukr moučku, přidejte vanilkový cukr, povolené máslo a vejce. Do utřeného másla s cukrem krátce zapracujte mouku s kypřicím práškem. Pevné těsto zabalte do fólie a nechte odležet nejméně hodinu v lednici. Odleželé těsto rozválejte a vložte do nízké formy o průměru 32 cm.

Na krém vyšlehejte máslo s cukrem a citrónovou kůrou. Do vyšlehaného másla postupně zašlehejte vejce. Nakonec ručně přimíchejte mascarpone, bramborový škrob a citrónovou šťávu. Náplň nalijte na těsto a pečte při 160 °C 45 minut.

Nakonec smíchejte smetanu se ztužovačem šlehačky a vyšlehejte do tuhého krému. Před došleháním doslaďte podle chuti moučkovým cukrem. Šlehačkovou náplň navrstvěte na koláč, dozdobte jahodami a kůrou z citrónů.

 

Dort Pavlova

Populární recept ze šlehaných bílků, zdobený šlehačkou a ovocem. Vyzkoušejte dort, jehož vzhled je inspirovaný načechranou baletní sukní slavné ruské baleríny.

Ingredience (12 porcí)

  • 6 bílků
  • 150 g cukru krupice
  • 3 lžičky bramborového škrobu
  • ½ lžičky citrónové šťávy
  • 1 Vanilkový cukr
  • 250 ml smetany 33%
  • 1 Vanilkový cukr
  • 1 Ztužovač šlehačky

V míse vyšlehejte bílky s cukrem krupicí, citrónovou šťávou a vanilkovým cukrem do pevného sněhu. Sníh naneste na plech s pečícím papírem. Uprostřed vytvořte asi 1 cm hluboký důlek a pečte při 120 °C asi 2 hodiny. Pokud bude hmota žloutnou, snižte teplotu na 110 °C.  V zavřené troubě nechte dort úplně vychladnout.

Tip: Aby se bílky lépe šlehaly, vymažte mísu octem.

Nakonec vyšlehejte smetanu s cukrem a ztužovačem šlehačky do pevného krému. Krém naneste do prohlubně na upečeném dortu a ozdobte ovocem.

 

Košíčky s rybízem

Sladké jednohubky ze sezónního ovoce si zamilujete. Příprava ovocných košíčků je sice o něco pracnější, ale výsledek stojí za to: s korálky červeného rybízu vypadají nádherně – a chutnají ještě lépe.

Ingredience (12 ks)

Těsto na košíčky

  • 150 g jemně mleté pšeničné celozrnné mouky
  • 50 g cukru moučky
  • 1 Cukr s rumovou příchutí
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 200 g červeného rybízu
  • Tvarohová náplň
    250 g tučného tvarohu
    1 Cukr s rumovou příchutí
    1 Vanilkový cukr
    1 vejce

Propracujte povolené máslo, vejce a cukr. Nakonec vpracujte mouku. Těsto si rozválejte a vykrajujte velká kolečka. Do každého papírového košíčku vložte kolečko z těsta.

Připravte si tvarohovou náplň, kterou rozdělíte do košíčků. Můžete využít i formu na muffiny. Tvaroh překryjte vrstvou čerstvého ovoce. Pečte 25 minut na 170 °C. Okraje těsta budou zlátnout. Po upečení a vychladnutí vyndejte košíček z papírového obalu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.