Kolik si našetřit na spokojenou penzi? Průměrný Čech potřebuje přes 1,5 milionu

Jen jeden z deseti Čechů věří, že mu důchod vyplácený státem bude stačit na pokrytí většiny potřeb. V průměru si lidé myslí, že by ke státnímu důchodu potřebovali každý měsíc zhruba 9 tisíc korun navíc. Na spokojenou penzi, ve které dnes Češi běžně stráví 15 let, by tak museli mít vlastní úspory přes 1,5 mil. korun.

Ideální důchod, se kterým by si Češi podle průzkumu NN Penzijní společnosti dokázali splnit všechna přání v penzi, by musel dosahovat 21 755 Kč. Od státu přitom lidé reálně počítají v průměru s 13 078 Kč na měsíc, což je téměř o 9 tisíc méně. „Češi nejčastěji věří, že půjdou do důchodu v 65 letech a podle statistik mají dnes šanci dožít se přes 80 let. Celkově by tak pro penzi podle svých představ potřebovali našetřit téměř 1,6 milionu korun,“ vypočítává Milan Tomášek, ředitel penzijních produktů NN.

Pozdě a málo

Průzkum NN Penzijní společnosti ale ukazuje, že finanční přípravy Čechů na stáří za vysněným ideálem často pokulhávají. Z našeho průzkumu vyplynulo, že by si lidé rádi spořili na penzi od 32 let, což je chvályhodné. Důležité je ale jak pravidelně a jakým způsobem si lidé spoří. Ve skutečnosti z dat z trhu víme, že průměrný věk účastníka penzijního spoření je více než 47 let, a přesto má naspořeno jen zhruba okolo sta tisíc korun,“ dodává Milan Tomášek.

V průměru (vyjádřeném mediánem z průzkumu) spoření Čechů na penzi jakoukoli formou dosahuje jen 700 Kč měsíčně, přičemž nejčastěji lidé při zajištění na stáří věří penzijním fondům. Investic do akcií nebo podílových fondů pro zajištění na stáří využívá dle průzkumu 13 % Čechů, zatímco 11 % věří investicím do nemovitostí a stejné procento počítá s finanční podporou od dětí.

„Finančně Češi myslí na stáří velmi málo a hodně pozdě. Ve výsledku si tak na rok vysněné penze našetří průměrný Čech za 10 let spoření. Na desetiletou spokojenou penzi by takto museli šetřit 100 let,“ komentuje průzkum Milan Tomášek, ředitel penzijních produktů NN.

Recept na finanční klid v penzi

Milionové úspory mohou znít nedosažitelně, stát ale spoření v penzijních fondech podporuje řadou zvýhodnění. „Nejlepší je začít s finanční přípravou na spokojené stáří už od první výplaty a využít přitom státní podporu ve formě státního příspěvku a odpočtu z daní. Celkem jde až o 6 360 Kč ročně. Navíc dnes často přispívá na penzi i zaměstnavatel a tyto příspěvky jsou až do výše 50 tisíc Kč za rok osvobozeny od daně,“ radí Milan Tomášek. Podporu od státu je možné čerpat už při měsíčním příspěvku 300 Kč, pro úplné vyčerpání všech výhod je ale nejlepší posílat si do penzijního fondu 3 000 Kč za měsíc.

Protože spoření na penzi trvá zpravidla desítky let, závisejí výsledné úspory na penzi na volbě penzijního fondu s dynamičtější strategií investování opravdu zásadně. Stejně důležité je ale začít hned od první výplaty. „Pokud si například někdo začne spořit ve 25 letech v růstovém penzijním fondu 600 Kč měsíčně, může mít k důchodu při 6% zhodnocení přes 1,5 milionu korun – zhodnocení přitom udělá přes milion. Když ale začne spořit až ve 35 letech, musel by si pro podobně velké úspory dávat měsíčně do růstového penzijního fondu už více než 1 300 Kč,“ vypočítává ředitel penzijních produktů NN.

Nebojte se si to spočítat! Každý by si měl sám udělat představu o tom, kolik potřebuje na spokojené stáří. Kolik si můžete na stáří našetřit s pomocí státu a díky zhodnocení poradí tato penzijní kalkulačka.

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.