Tip na výlet: Weesenstein – perla saské koruny

Zámek Weesenstein lákal návštěvníky již v době, kdy zde ještě nebylo muzeum, ale šlechtické sídlo.

Již v 19. století přitahovalo venkovské okolí Drážďan mnoho cestovatelů. Hledali něco jiného než jakým byl život ve velkoměstě – přírodu, romantiku, staré hrady a zámky. Weesenstein toto všechno mohl nabídnout. Zámek se tyčí na skalním ostrohu nad údolím, kudy vede silnice z Heidenau směrem do Krušných hor. První písemná zmínka o něm pochází z roku 1318. Původní obranný hrad purkrabích z Donína se stal v roce 1406 na dlouhých 350 let sídlem rodiny rytířů z Bünau.

V roce 1830 získal Weesenstein jako soukromé vlastnictví král Anton Saský. Zámek byl nyní „královský“ a stal se místem pobytu především Jana Saského, nejvýznamnějšího příslušníka rodiny Wettinů v 19. století.

Bohaté vnitřní vybavení, zrestaurovaný originální mobiliář a především historicky velmi cenné tapety, to vše dělá zámek jedinečným nejen v Sasku, ale v celém Německu. Dnes zámek nabízí mnoho kulturních i gastronomických zážitků, včetně vlastního pivovaru. Kromě stálé expozice k dějinám zámku jsou k vidění i dočasné výstavy, vždy na zajímavé a návštěvnicky atraktivní téma. K příjemné procházce zve i krásný zámecký park.

Všechny informace jsou k dispozici také v českém jazyce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.