Šedý zákal je dnes dobře léčitelný

Odpovídá doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka kliniky NeoVize Brno.

Je mi 65 a vidím špatně na blízko i na dálku. Paní doktorka mi doporučila výměnu oční čočky. Mám počínající šedý zákal. Co to znamená?

Výměnu nitrooční čočky při operaci šedého zákalu plně hradí pacientům pojišťovna. Ovšem pouze monofokální čočku, která řeší vidění na jednu vzdálenost. Záleží tedy, čemu dáte přednost: zda vidění na dálku nebo na blízko. Na opačnou vzdálenost pak bude muset nosit brýle. Máme ovšem k dispozici mnohem modernější čočky, díky nimž můžete odhodit brýle natrvalo. Za ty si však musíte připlatit.

Buď jde o  bifokální oční čočky, které zajistí ostré vidění na blízko i do dálky, nebo čočky trifokální umožňující lepší vidění na blízko, do dálky i na tzv. střední vzdálenost. Cena zákroku za jedno oko se u některých čoček může vyšplhat nad třicet tisíc korun. Zvýšit ji ještě může použití nejmodernější techniky, kterou máme k dispozici – při operacích šedého zákalu je to femtosekundový laser LenSx. 

Lze si po operaci oka, šedého zákalu, rozmyslet, že bychom chtěli jinou nitrooční čočku? Dá se čočka v oku vyměnit? A jak dlouho vydrží?

Doporučuji všem, aby si to, jakou čočku zvolí, důkladně promyslí. Čočky zůstávají totiž v oku trvale. Jsou vyrobeny z akrylátu, proto nepodléhají v oku biodegradaci a nemusí se měnit, tak jako se musí měnit například kyčelní kloub. Občas se stane, že si pacient vybere nejjednodušší variantu čočky při operaci šedého zákalu a za pár týdnů není spokojen a lituje, že si nevybral čočku, která nabízí lepší možnosti. Explantace čočky z oka je ovšem komplikovaná a my lékaři k ní přistupuje pouze v krajních případech.

Hradí operaci šedého zákalu pojišťovna?

Ano, hradí. Výměnu nitrooční čočky při operaci šedého zákalu plně hradí pacientům pojišťovna. Ovšem pouze monofokální čočku, která řeší vidění na jednu vzdálenost. Existuje ale na výběr víc čoček, díky nimž můžete odhodit brýle natrvalo. Za ty si však musíte připlatit. Jde o čočky, které zajistí ostré vidění na blízko i do dálky, nebo umožňují i lepší vidění na blízko, do dálky i na tzv. střední vzdálenost. Cena zákroku za jedno oko se u některých čoček může vyšplhat nad třicet tisíc korun. Čím lepší čočka, tím samozřejmě vyšší cena. A záleží také na tom, v jakém stavu pacient oko má – jestli trpí například astigmatismem, zda chce vidět dobře i za šera. To vše zvládnou operatéři vyřešit při jediné operaci.  Dopřát si kvalitu v péči o zdraví se z dlouhodobého hlediska vyplatí. U nás si pacienti připlácejí například za vyšší úroveň čoček nebo asistenci laseru při operaci šedého zákalu. Femtosekundový laser například pomáhá při operaci šedého zákalu zákrok zrychlit, je šetrný a oko se po operaci lépe hojí.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.