Jarní recepty pro očistu těla

Jaro je ideální dobou  pro očistu těla. V tomto období je vhodné zavést například odlehčené dny, obzvláště pokud během zimy člověk necvičil a měl nedostatečný přísun čerstvého ovoce a zeleniny. Nejdůležitější na celé detoxikaci těla je právě to, čím ho zatěžujeme.

Kromě vyloučení zahleňujících potravin je důležité jíst pomalu a v klidu, s odpočinkem před a po jídle. Důležité je dodržování pravidelného denního režimu. Navracíme se svým způsobem k tradici předků, kteří jarní předvelikonoční půst dodržovali. Nově objevujeme, že tyto tradice prospívají nejenom našemu tělu, ale i duchu. Pročištění organismu má vliv na snížení podráždění, bolesti hlavy, snížení únavy či doplnění energie.

Chce to jen pevnou vůli. To, že se nemusí jednat pouze o trápení a odříkání, ale že jarní očista může probíhat i chutně s odlehčenými jarními recepty, dokládá Mlékárna Valašské Meziříčí. Nachystala recept na Jarní lehký salát s Kefírovým mlékem nízkotučným a Lehký dezert s Bílým jogurtem z Valašska, který lze do detoxikačního programu zařadit.

„Kefírové mléko nízkotučné má široké uplatnění. Nejen, že si jej náš zákazník může vychutnat na svačinku, při cestě jako osvěžující nápoj, lze jej také do různých bábovek, dezertů a také salátů,“ říká ing. Radka Benešová, marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Obdobné využití má i Bílý jogurt z Valašska. Obsahuje 3% tuku a je vhodný na snídani, svačinku, do teplé i studené kuchyně,“ dodává Radka Benešová.

Z jídla dostáváme do těla celou řadu škodlivých látek. Zbavit se nečistot, únavy, ztuhlosti svého těla i mysli, probudit se po zimě a podpořit tak vitalitu, to je cílem jarní očisty. Oproti zimě je jídelníček odlehčen od hutných a těžkých jídel, která udržovala teplotu těla. V období jarních měsíců je dobré vyhnout se mastným pokrmům, smaženým jídlům, přebytku cukru, alkoholu, sladkostem, bílé mouce a mléčným produktům. Jde zejména o nezdravá tučná a sladká jídla, jako jsou rafinované tuky a cukry v sušenkách a cukrovinkách nebo v tukových rohlících a dalších podobných jídlech.  Díky detoxikaci je možné zlepšit a současně s tím omladit a restartovat organismus.

Jarní zeleninový salát s Kefírovým mlékem nízkotučným 

Suroviny:

  • 1 Kefírové mléko nízkotučné
  • 1 ledový salát
  •  6 ks cherry rajčat
  • 1 salátová okurka
  • 2 jarní cibulky
  • 2 vejce natvrdo
  • Na dochucení: citrón, sůl, pažitka

Postup:

Veškerou zeleninu omyjeme a necháme okapat. Poté si nakrájíme na hrubší kousky ledový salát, můžeme použít i dle chuti salát jiný například polníček. Cherry rajčata a okurky nakrájíme na jemné kousky a cibulku pak i s natí na kolečka. Dochutíme solí, citrónem a přelijeme Kefírovým mlékem nízkotučným .  Povrch salátu ozdobíme nasekaným vejcem a posypeme pažitkou.

Jarní lehký dezert s Bílým jogurtem z Valašska

Suroviny:

  • 500 g Bílý jogurt
  • 2 hrsti sezónního nebo mraženého ovoce (borůvky, maliny, jahody)
  • 1 – 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce tekutého medu
  • 1 balení müsli směsi  nebo vločky, vše dle chuti
  • Na dochucení: nasekané mandle, oříšky, semínka

Postup:
Tento lehký dezert si připravíme velmi jednoduše. Nachystáme si skleničky a na jejich dno dáme javorový sirup, případně můžeme použít i oblíbenou marmeládu. Přidáme Bílý jogurt. Na tuto vrstvu dáme vločky nebo müsli směs. Dále nasypeme ovoce – mražené nebo sezónní. Opakujeme dle velikosti skleničky. Vrch nazdobíme ovocem, oříšky, lístky máty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.