Nový mezigenerační projekt Dopis vnoučeti

V Česku se rozběhl nový mezigenerační projekt Dopis vnoučeti. Jeho cílem je zjistit, jaký vzkaz chtějí senioři předat nejmladší generaci, a tento vzkaz následně také doručit – prostřednictvím sdělovacích prostředků a sociálních sítí.

Dopis vnoučeti organizují společně Národní kronika a SenSen (Senzační senioři) – projekty Nadace Charty 77. Do psaní dopisů se mohou zapojit všichni senioři starší 60 let. Uzávěrka je 17. března.

„V současné době existuje v České republice několik mezigeneračních projektů, které jsou pro teenagery a seniory. Většina z nich vybízí mladé lidi, aby se zapojili do dokumentování životních osudů seniorů. Projekt Dopis vnoučeti však nabízí jinou perspektivu pohledu na životní příběh: nikoliv mladí lidé zpovídají seniory, ale oslovuje seniory, aby se písemně vyjádřili, co je důležité pro mladou generaci,“ přibližuje projekt Dopis vnoučeti novinářka a historička Judita Matyášová, členka výzkumného týmu Dopisu vnoučeti a odborná garantka projektu v České republice z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy.

Projekt Dopis vnoučeti iniciovala v roce 2016 psycholožka Elzbieta Dryll z katedry psychologie Varšavské univerzity. Ve spolupráci se Sonjou Ehret z Gerontologického institutu na Univerzitě Heidelberg oslovily desítky seniorů po celém Polsku a Německu a požádaly je, aby napsali dopis reálnému či imaginárnímu vnoučeti. Senioři poté vyplnili dotazníky o kvalitě života a následně autorky projektu tyto materiály analyzovaly. Zajímalo je, zda senioři v Polsku a v Německu mají podobné pocity či zkušenosti.

Myšlenka přenést projekt Dopis vnoučeti do České republiky a rozšířit výzkum také o dopisy zdejších seniorů se zrodila na konci roku 2018 a na začátku roku 2019 se projekt rozběhl. Spojení Dopisu vnoučeti s Nadací Charty 77 pak bylo nasnadě. „Idea předání vzkazu nejmladší generaci přesně koresponduje s myšlenkou Národní kroniky – společného projektu Nadace Charty 77 a Národního muzea, který má ambici stát se největším archivem tzv. malých dějin, vzpomínek pamětníků na události každodenního života,“ říká koordinátorka Národní kroniky Lucie Nekvasilová. Další projekt Nadace Charty 77 SenSen (Senzační senioři) pak spravuje síť seniorských klubů po celé republice, jejichž členové se do projektu Dopis vnoučeti mohou zapojit a také se zapojují.

Cílem projektu je získat dopisy od 150 až 200 seniorů ve věku 60+, kteří bydlí ve městech nebo na venkově, jsou to muži i ženy, mají rozdílné vzdělání i profesi a pochází z rozdílného sociálního zázemí. Dopisy lze psát na počítači i čitelně rukou, ke každému dopisu je potřeba připojit základní informace o jeho autorovi, krátký dotazník vnímání kvality života a souhlas se zpracováním osobních údajů. Podrobné informace o tom, jak se do projektu Dopis vnoučeti zapojit, jsou k dispozici na www.narodnikronika.cz nebo na www.sensen.cz.

Hlavním výsledkem projektu bude nejen unikátní kolekce dopisů seniorů, která bude uložena v Národní kronice, resp. v archivech Národního muzea, ale také veřejné diskuze na téma: co senioři vzkazují nejmladší generaci. Tato diskuze proběhne na závěr projektu na mezinárodní konferenci v Praze. Spoluorganizátorem akce bude Polský institut. Debatovat se ale v rámci projektu bude i ve vybraných klubech SenSen, které se do psaní dopisů zapojí. A vzkazy nejmladší generaci pak budou předány prostřednictvím navazující kampaně v mediálním prostoru – např. pomocí krátkých videí, na kterých přečtou úryvky dopisů známé osobnosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.