Hladovka nám k hubnutí nepomůže

Hladovka po Vánocích? Nesmysl! Dříve či později začnou v těle chemicky působit zbytkové metabolity,” říká odbornice na Metabolic Balance Magdaléna Mikulandová. Doporučuje ale ulevit zažívání.  

„Z přeplněného žaludku a střev po Vánocích nikdo dlouho hladovět nevydrží,“ říká k předsevzetí po svátcích hubnout Magdaléna Mikulandová, výživová poradkyně Metabolic Balance. „V těle začnou chemicky působit zbytkové metabolity a ty vás dříve či později dostanou: začnete mít chutě, návaly hladu a únavy,“ vysvětluje. Předsevzetí zhubnout by tak nemělo být záležitostí Nového roku, mělo by jít o změnu kompletní a doživotní a snahu změnit dlouhodobé špatné stravovací návyky. Lidem toužícím ulevit po svátcích svému zažívání M. Mikulandová doporučuje nikoli hladovky, nýbrž přizpůsobit jídelníček zimnímu období:

  • Nezapomínat na bílkoviny, které nejsou jen v mase a sýrech, ale i v luštěninách a hlívě ústričné. Právě z hlívy je výborné v zimních měsících vařit polévku nebo dobrý okořeněný guláš.
  • V zimě tělo potřebuje více tepla, je vhodné přejít od zeleninových salátů k polévkám. Vynikající variantou jsou luštěninové či silné vývary z kvalitního hovězího či kuřecího masa.
  • První jídlo dne, snídaně, by rovněž měla být teplým jídlem, kterým začneme den. Tělu prospěšné je uvařit si teplou pohankovou kaši – naslano třeba s ořechy, nasladko kombinovat s ovesnou kaší s ovocem.
  • Pít by se měly spíše teplé nápoje než studená voda.
  • Zařaďte k dochucování pokrmů zimní koření, jako je chilli, kurkuma, skořice, zázvor, paprika, pepř, římský kmín nebo kari. Vše, co trochu pálí v puse, zatepluje gastrointenstinální trakt.

Hubnutí, pokud jde o rozhodnutí trvalé, by mělo být dobře promyšlené a systematické. Dlouhodobě by jej měl vést výživový poradce, který bude řídit celý proces.

I po Vánocích je potřeba dodat tělu všechny zdravé a nezbytné živiny a minerální látky, takže se metabolizmus dostane do správné rovnováhy.  Za dodržování nových, jednoduchých pravidel přípravy a přijímání potravin se trvale a šetrně, bez drastického hladovění, reguluje hmotnost a posiluje celková hormonální produkce, což má blahodárný vliv na zdraví.

Jídelní plány podle metody Metabolic Balance (komplexní výživový program určený pro úpravu látkové výměny a tělesné hmotnosti) samozřejmě nejsou univerzální, každý klient má vlastní, exaktně přizpůsobený svým krevním hodnotám, ale pro lepší představu alespoň pár obecných zásad: Nejdůležitější roli v chutných a zdravých receptech hraje díky vysokému obsahu vláknin a živin zásaditá zelenina, která navíc působí pozitivně proti překyselení organismu. Podstatné jsou i kvalitní bílkoviny s výhodnou kombinací esenciálních aminokyselin. V plánech najdete libové maso, drůbež, ryby, mléčné produkty s přirozeným obsahem tuku, sójové produkty, luštěniny, semínka a klíčky.

Přednost je dávána omega-3 a omega-6 nenasyceným mastným kyselinám, které naše tělo nedokáže samo vyrobit a jsou obsaženy především v kvalitních rostlinných olejích a v rybách. Současně se drasticky snižuje konzumace nezdravých nasycených a trans-mastných kyselin například ve ztužených rostlinných tucích, umělých tucích a všech polotovarech. Z cukrů jsou voleny ty, které působí příznivě na hladinu cukru v krvi (cukry s dlouhým řetězcem) a tím i na produkci inzulínu v těle, například žitný chléb, vločky, ovoce a zelenina.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.