Poptávka po práceschopných seniorech roste

Na trhu práce dnes stále nejsou lidi, nezaměstnanost je na rekordně nízké úrovni a firmy již nevědí, kde volné pracovníky získat. Skupinou, která se nabízí a kolem které mnozí zaměstnavatelé obletují, jsou práceschopní senioři. 

Senioři nejvíce stojí o práci v administrativě, o dělnické profese, práci řidiče či skladníka, říkají údaje pracovního portálu Profesia.cz. Starší pracovníci přinášejí do týmu také důležité prvky, které by tu bez nich nebyly. Zejména je oceňována lety prověřená zkušenost a nadhled.

„Na mnoho pracovních míst se dnes shánějí lidé doslova kde se dá. Jde například o výrobní pozice, které nejsou fyzicky náročné, ale i o administrativu či některé obory ve službách,“ říká Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz. Starší pracovníci přinášejí do týmu také důležité prvky, které by tu bez nich nebyly. Zejména je oceňována lety prověřená zkušenost a nadhled.

Podle nedávného průzkumu ČSOB mezi pětistovkou malých a středních podniků je ochotno zaměstnávat důchodce 30 procent firem. V důchodovém věku pracují dle statistik hlavně lidé s vyšším vzděláním, nejvyšší podíl pracujících seniorů je v Praze a ve středních Čechách. Pro trh práce je dobré, že česká legislativa umožňuje pobírat starobní důchod a současně pracovat. Další zvýhodnění by však situaci ještě pomohla.

Senioři, podle statistik Profesia.cz, nejčastěji hledají práci v administrativě, dělnických profesích, práci řidiče či skladníka, prodavače, uklízečky, recepčního či vrátného. Mezi nejčastěji uváděné dovednosti patří v této věkové kategorii ruský a německý jazyk. Pro srovnání – nejčastěji uváděnými dovednostmi věkové skupiny 17 – 24 let jsou anglický jazyk, MS Word a Excel.

S věkem nad 65 let však přicházejí často zdravotní problémy, které je třeba v zaměstnání zohlednit. Jedná se nejčastěji o problémy se zrakem a sluchem. Ty mohou jinak bezproblémový pracovní výkon zkomplikovat. „Firmy při zaměstnávání seniorů musí řešit nejen speciální pracovněprávní vztah a péči o ještě různorodější tým, ale často i specifické zdravotní omezení nových zaměstnanců,“ říká Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz.

Roste tedy poptávka po produktech, které pomáhají zvládat hendikepy přicházející se stářím. Příkladem jsou seniorské telefony. „Pokud má senior v práci plnohodnotně komunikovat, musí si být jist, že telefon uslyší a dobře uvidí na tlačítka a displej. Proto vyvíjíme jednoduché telefony a smartphony přizpůsobené sluchovým i zrakovým omezením starších lidí,“ říká Lenka Zemanová, zástupkyně telefonů Doro v ČR. Při vyzvánění i přenosu hovoru tyto telefony nevyužívají běžné frekvence, které senioři neslyší, ale naopak frekvence pro ně dobře slyšitelné.

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.