Co byste měli vědět, když se chystáte na operaci očí

V České republice roste počet lidí, kteří se chtějí zbavit závislosti na brýlích a kontaktních čočkách. Klinik nabízejících oční operace je spousta, spektrum služeb je mnohdy nepřehledné. Jak se zorientovat v nabídce očních klinik a čemu dát přednost?

Při špatném výběru vám hrozí nejen finanční ztráta stejně jako při nákupu nekvalitního zboží, ale mnohdy i zdravotní komplikace. Na co tedy při výběru kliniky dávat pozor?

  1. Nabízené metody

Vždy se zajímejte o to, jaké metody oční klinika nabízí. Špičkové pracoviště by vám mělo nabídnout široké spektrum operací a vybrat pro vás metodu na míru. V nabídce kvalitní kliniky rozhodně nesmí chybět nejmodernější laserové metody NeoSMILE 3D (ReLEx Smile) a NeoLASIK HD (femtoLASIK) i jejich nitrooční varianta – implantace čočky ICL. Pokud se chcete zbavit brýlí na čtení, chtějte metodu PRELEX s implantací vysoce kvalitních multifokálních či trifokálních čoček (např. americké čočky PanOptix či německé čočky AT Lisa tri). Operaci šedého zákalu sice hradí zdravotní pojišťovny, ale i tak chtějte v rámci hrazené péče to nejlepší – kvalitní nitrooční čočky od renomovaných výrobců (např. americký Alcon či německý Zeiss).

2.  Operační technika a laserové technologie

O kvalitě pracoviště vypovídá i přístrojové vybavení. V současné době patří ke špičkovým technologiím pro laserové odstranění dioptrií femtosekundový laser VisuMax. Jeho výhodou je rychlost, maximální bezpečnost, šetrnost a přesnost. Je to současně jediný laser, na kterém lze provádět operace nejšetrnější laserovou metodou NeoSMILE 3D. V nitrooční chirurgii (např. operaci šedého zákalu) patří ke špičce kliniky vybavené ultrazvukovou sondou Constellation, navigačním systémem Verion či femtosekundovým laserem LenSx.

3.  Průběh vstupního vyšetření

Podrobné vstupní (předoperační) vyšetření je naprosto klíčové pro dobrý výsledek operace. „Kvalitní vyšetření očí před operací trvá alespoň dvě hodiny. Musí totiž odhalit i skryté oční vady, které by na výsledek operace mohly mít negativní vliv. Proto je nutné takzvané rozkapání očí, jež umožní změřit skutečnou dioptrickou vadu pacienta a následně pak můžeme operací korigovat správné dioptrie,“ vysvětluje MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize Praha. A dodává: „Nedávno k nám přišla pacientka, která podstoupila laserovou operaci v zahraničí. Vůbec jí při vyšetření nerozkapali oči a bohužel špatně změřili oční vadu. Nyní vidí pacientka špatně do dálky i na blízko a ponese si doživotní následky.“

4.  Vyšetření i operace v jeden den? Nikdy!

Pokud vám během vstupního vyšetření nabízejí možnost nechat se okamžitě operovat, změňte kliniku. Operace ve stejný den jako diagnostika nepřináší žádné výhody. „Kliniky se tváří, že pacientovi šetří čas, ale přitom zbytečně riskují. Pokud operují ve stejný den, znamená to, že při předoperačním vyšetření pacientovi nerozkapali oči. Po rozkapání se totiž oko vrátí do původního stavu asi za 24 hodin a teprve poté je možné operovat. Například v Německu je operace ve stejný den jako vyšetření přímo zakázaná. Navíc takto rychlý postup nedává pacientovi dostatek času, aby si vše v klidu promyslel,“ upozorňuje MUDr. Valešová.

5.  Cena – hodně nebo málo?

Určitým měřítkem je pro každého z nás samozřejmě cena. Porovnejte si proto ceny na různých klinikách a pracovišti s neobvykle nízkou cenou se raději vyhněte. Pro klienta je nízká cena sice skvělou zprávou, ale odborníci zdůrazňují, že nízké ceny se zákonitě projeví na úrovni poskytovaných služeb, na kvalitě použitého materiálu či na vybavenosti kliniky. Ověřte si také, co uváděná cena zákroku obsahuje. Některé kliniky lákají na nízkou cenu, ale různými doplatky (např. za pooperační péči či doživotní záruku) se může cena výrazně zvýšit.

6.  Odborníci – lékaři, optometristé, sestry

Určitě je vhodné, abyste se zajímali, jací odborníci na klinice operují a jaké mají zkušenosti. Kromě počtu prováděných operací je důležité také zjistit, zda odborníci na dané klinice sami podstupují oční operace. „Na našich klinikách podstoupilo oční operaci již více než 30 zaměstnanců – lékařů, optometristů, sester či manažerů a administrativních pracovníků. Vlastní zkušenosti s operací nám pomáhají pochopit obavy pacientů a lépe je připravit na zákrok,“ vysvětluje primářka Oční kliniky NeoVize Brno, docentka Šárka Skorkovská.

7.  Prostředí a personál

Každého člověka ovlivňuje prostředí a chování druhých. Jsou situace, kdy nepříjemné pocity z daného místa můžete přejít mávnutím rukou, to by však nemělo platit pro oční kliniku. Takže důležitá je ochota, vstřícnost, jednání s klientem beze spěchu a zodpovězení všech otázek. Samozřejmostí by měla být čistota čekárny i vyšetřovny.

8.  Reference

Stejně jako v jiných oborech, ani zde neuděláte chybu, pokud srovnáte hodnocení jednotlivých klinik na internetu. Určitě se také zeptejte ve svém okolí – známých, kamarádů, kolegů v práci. Zcela jistě narazíte na někoho, kdo již operaci podstoupil a má s ní osobní zkušenosti.

 

Nejrozšířenější oční vady

  • Krátkozrakost – špatné vidění do dálky, dobré vidění na blízko
  • Dalekozrakost – špatné vidění na blízko i do dálky
  • Astigmatismus – nepravidelné zakřivení rohovky či oční čočky způsobující deformované vidění
  • Vetchozrakost (presbyopie) – ztráta schopnosti zaostřovat na čtecí vzdálenost, projevuje se po 40. roce věku
  • Šedý zákal – zkalení přirozené oční čočky způsobující zamlžené a neostré vidění

Nejčastější oční operace

  • Ve věku 18 – 40 let: Laserové odstranění dioptrií – léčba krátkozrakosti, dalekozrakosti či astigmatismu pomocí laseru
  • Ve věku 45 – 65 let: Léčba presbyopie – odstranění dioptrií na čtení metodou PRELEX s implantací multifokální či trifokální nitrooční čočky
  • Ve věku nad 65 let: Operace šedého zákalu – výměna zkalené přirozené oční čočky za čočku umělou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.