Nezapomněli jste na povinnou revizi komínu?

Kotle na pevná paliva se podle zákona musí kontrolovat jednou za tři roky, komíny každý rok. Zapomenout na povinnou revizi se nevyplácí.

Kromě pokuty, která je pro fyzické osoby až 10 tisíc korun, mohou nezkontrolované kotle a komíny způsobit požár. Ti, kteří povinnou revizi nestihli před začátkem topné sezóny, ji mohou provést i nyní. „Komíny i kotle je možné kontrolovat v průběhu celého roku, tedy i po zahájení topné sezóny. Je ale třeba počítat s čekacími lhůtami na kominíka. Při výběru kominíka ale pozor na podvodníky. Revizi musí provádět kominík, který je držitelem živnostenského oprávnění v oboru kominictví,

ne každý tak skutečně může potvrzení o revizi vystavit. Podvodníka je možné odhalit hned podle několika indicií – podezřele nízká cena, absence oprávnění k příslušné činnosti nebo krátká doba revize – správná kontrola spalinové cesty trvá kolem 20 minut, ne pár vteřin, jak je u falešných kominíků zvykem. Bezpečný způsob, jak se nenapálit, je hledat kominíka na stránkách Společenstva kominíků ČR, kde je k dispozici seznam jen těch prověřených,“ doporučil Jaroslav Schön, prezident Společenstva kominíků ČR.

Podle Společenstva kominíků ČR je v současné době v celém Česku kominíků dostatek. Ne vždy tomu tak ale bylo a oboru dokonce hrozil ještě před pár lety zánik. „Právě povinné revize pomohly zásadně rozvoji kominického řemesla. Po jejich zavedení nastal velký vzestup počtu žáků v oboru,“ říká Miloslav Janeček, ředitel Střední odborné školy Jarov (SOŠJ).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.