Podzimní detox zažene chmury a připraví na zimu

Pokud i vy patříte mezi ty, na které s podzimem a úbytkem slunečního světla přichází smutek a únava, nemusíte hned házet flintu do žita. I když je detox spíše jarní záležitostí, není třeba se mu vyhýbat ani na podzim. Nejen, že zažene všechny chmury, ale perfektně připraví vaše tělo na zimu, nakopne vás a prospěje vašemu zdraví.

Detoxikace organismu je očistný proces.  Zbavuje tělo škodlivých látek, které vedou k poruše tělesných funkcí. Správně provedená detoxikace harmonizuje organismus, přináší pocit zdraví a přívalu nové energie. Očistu si určitě dopřejte, pokud vás trápí bolesti hlavy nebo kloubů, trávicí potíže nebo cítíte neustálou únavu a vyčerpání. Příznaky, že tělo potřebuje vyčistit, jsou také problémy se spánkem, časté nachlazení a další nemoci.

Důležitou součástí každého detoxu je pitný režim, některé metody jsou na něm dokonce postaveny. Ať už se zaměříte na cokoliv, nezapomínejte na dostatečný přísun tekutin. „Denně vypijte minimálně 1,5 litru čisté neperlivé vody v závislosti na fyzické aktivitě a zdravotním stavu. Můžete kombinovat s vodami minerálními, ale určitě vybírejte ty neslazené. K detoxu se dobře hodí také čaje, zejména bylinkové,“ doporučuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhause. Detoxikačními bylinami jsou například kopřiva, máta, fenykl, lichořeřišnice, pampeliška nebo ostropestřec. Šálek čaje vás příjemně zklidní a můžete si s ním udělat chvíli čas jen na sebe a své myšlenky.

Základem je ovoce a zelenina

Jídelníček během detoxikace může být různý. Každému vyhovuje něco jiného a hodně záleží také na okolnostech, za jakých očistu provádíte a co od toho očekáváte. Ideální je, když máte možnost si během detoxikace udělat čas jen na sebe, relaxovat a zklidnit se. V takovém případě lze detox postavit na pití ovocných a zeleninových šťáv a smoothies. Ideálním podzimním ovocem jsou jablka, hrušky a švestky. Ze zeleniny je to pak třeba dýně, cuketa či patizon, ze kterých si můžete udělat třeba i polévku. Detoxikace není hladovka a pokud se pouze z ovoce a zeleniny zkrátka nenajíte, můžete si dopřát třeba vařenou rýži. Energii vám mohou dodat také ořechy a různá semínka. Sáhněte třeba po těch dýňových, lněných, slunečnicových nebo konopných.

A jak dlouho by měl detox trvat? I to je individuální. Záleží třeba i na tom, jaký životní styl máte nastaven normálně a jak velká změna to pro vás bude. Pro někoho může být ideální doba v řádu týdnů, pokud však začínáte, postačí například 2–3 dny, maximálně týden.

Bez pohybu to nepůjde

Během detoxu, stejně jako mimo něj, je pro udržení dobrého pocitu zásadní pravidelný pohyb. A vlastně na tom není vůbec nic těžkého, není totiž třeba se dlouhé hodiny dřít v posilovně. Vašemu zdraví prospěje už to, když si každý den dopřejete minimálně 30 minut chůze. „Můžete si udělat třeba procházku cestou z práce, zajít se psem nebo místo výtahu chodit po schodech. Pro detoxikaci je důležité udržovat v dobrém stavu psychiku, k čemuž vám může pomoci také jóga,“ radí Věra Burešová z Naturhause.

Samozřejmostí je během detoxu vyřadit cigarety a alkohol. „Stopku“ mají také všechna smažená jídla, sladkosti, kofein, mléčné výrobky a pšenice.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.