Recepty na netradiční zdravé vánoční cukroví

KOKOSKY Z JÁHEL (bez vajec, cukru, mléka a másla)

Ingredience: 200 g vařených jáhel, 50 g strouhaného kokosu, 50 g spařených umletých rozinek

Postup: Vařené jáhly rozmačkejte a přidejte do nich kokos s rozinkovou kaší. Ze vzniklého těsta vykrajujte malé kokosky, nejlépe k tomu poslouží obyčejná lžička nebo zdobící sáček. Kokosky pak krátce pečte dozlatova na promaštěném plechu.

 

OVESNÉ SUŠENKY S BRUSINKAMI (bez vajec, cukru a mléka)

Ingredience: 50 g másla (nebo 4 lžíce rostlinného oleje), 25 g ovesných vloček, 55 g ovesné mouky (rozmixované ovesné vločky), 1 špetka kypřicího prášku, trochu vody, 3-4 lžíce javorového sirupu, hrst brusinek nakrájených na malé kousky

Postup: Nechte rozpustit máslo, přidejte zbývající přísady a dobře zamíchejte, až vznikne hladká směs. Na plech dejte pečicí papír a ze směsi dělejte malé kopečky. Nechte jim mezi sebou trochu místa, sušenky trochu zvětší svůj objem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C cca 10 minut.

 

ČOKOLÁDOVÉ COOKIES (bez vajec, cukru, mléka a másla)

Ingredience: 150 ml oleje (sezamový, řepkový, slunečnicový), 10 lžic javorového sirupu, 250 g hladké špaldové mouky, 1 lžíce vinného kamene (nebo kypřicí prášek), 2 lžíce karobu (nebo 3 lžíce kvalitního kakaa), 100 g kvalitní čokolády

Postup: Olej promíchejte metličkou spolu s javorovým sirupem. Vmíchejte zbytek surovin a čokoládu nakrájenou na malé kousky. Tvarujte malé hrudky nebo placičky a pečte v troubě vyhřáté na 150 °C cca 15 minut. Ihned po dopečení nechte sušenky vychladnout na plechu. Jsou velmi křehké, pozor na polámání.

Katarína Prokopová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.