Novoroční předsevzetí: chůze a pohyb na čerstvém vzduchu je lepší než hodiny ve fitness centru

Přestat kouřit, zhubnout, více sportovat a zdravěji žít. To jsou nejčastější novoroční předsevzetí. Při výběru cvičení i jídelníčku by lidé měli myslet především na svoji aktuální kondici a zdravotní stav. Přecenit své síly se nevyplácí.

Street fitness nebo street workout je outdoorové cvičení, ke kterému je potřeba jenom vlastní tělo, vhodné prostředí a kreativita. Při tréninku se navíc nemusí chodit od stroje ke stroji a procvičovat každý sval zvlášť, ale kombinací kliků, dřepů a přítahů se zapojí většina svalů v těle současně. Důležitá je také fantazie – jako cvičební nářadí poslouží totiž stejně tak dobře hrazda na hřišti jako schody do domů.

„Na našem fitness hřišti zájemci naleznou hrazdy, bradla i posilovací lavice, takže zde mohou praktikovat celou škálu cviků od shybů až po ručkování. Ke každému fitness nástroji je k dispozici schematické vysvětlení,“ řekl Tal Grozner, ředitel společnosti Star Group, která stojí za projektem rezidenční čtvrti Nové Chabry i výstavbou fitness stezky.

Nejpřirozenější formou pohybu je pro člověka chůze. Denně by měl ujít asi 10 000 kroků. Svaly v těle jsou rovnoměrně zatížené a k posílení využívají jen váhu těla. Nedochází tedy k nadměrnému opotřebení pohybového aparátu. Díky odporu větru jsou navíc cviky prováděné venku náročnější, tělo tak spálí více kalorií. Pohyb na čerstvém vzduchu pomáhá proti stresu a slunce dodá tělu vitamín D. Toho je v zimě nedostatek. „Chceme lidi inspirovat ke zdravému životnímu stylu. Kvůli sedavému zaměstnání má většina lidí pohybu velmi málo. V dnešní uspěchané době je zapotřebí si vyčlenit čas a udělat něco prospěšného i pro sebe,“ vysvětlil Tal Grozner.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.