Včelí produkty pomáhají

V podzimních měsících většina z nás hojně využívá vlastností medu při nachlazení a bolestech v krku. Známý je také jeho pozitivní vliv na trávení či využití propolisu v kosmetice. Med a další včelí produkty si však umějí poradit s daleko závažnějšími a nepříjemnějšími zdravotními problémy.

Podívejte se na tipy, s jakými dalšími zdravotními neduhy vám mohou včelí produkty pomoci.

 

Medem a propolisem proti oparům a paradentóze

Včely sbírají kromě pylu z květů také pryskyřici, do které přidávají výměšky ze svých žláz. Vzniká tak látka zvaná propolis, kterou včely využívají jako stavební a ochranný materiál, například k vystýlání a vyztužení buněk plástů. Jeho dezinfikující a další vlastnosti z něj udělaly uznávanou přírodní látku již za dob starých Egypťanů. Propolis funguje jako anestetikum i antibiotikum, navíc je to silný antioxidant, jenž obsahuje široké spektrum vitamínů B. Dovede též výborně

stimulovat lidský imunitní systém a podporuje hojení ran. Využívá se proto často při kožních potížích a skvěle funguje i na opary, které nás nejčastěji trápí právě v podzimních měsících. Opar se doporučuje již v začátcích, kdy rty brní či svědí, potírat tinkturou z propolisu, popřípadě přímo propolisem. Pokud se puchýřek i přesto stačí vytvořit, tinktura jej pomůže vysušit. Stejně dobře funguje rovněž med, který urychluje dobu hojení. Ujistěte se však, že se jedná o kvalitní a tepelně neupravovaný med, ideálně přímo od včelaře. Pokud trpíte na opary často, podívejte se po tyčince na rty s přídavkem propolisu.

Propolisové roztoky pomáhají také v boji s paradentózou a poradí si i s aftami. Při potížích se zápachem z úst nebo citlivostí zubů jsou vhodné zubní pasty s propolisem. Tinktura z propolisu pomáhá i na popáleniny či drobná poranění kůže, akné a ekzémy.

Mateří kašička tlumí příznaky menopauzy i bolestivou menstruaci

Mateří kašičku produkují včelí dělnice svými hrtanovými žlázami. Kašičkou pak krmí svou královnu a larvy. Mateří kašička obsahuje celý komplex vitamínů B a ve stopovém množství také vitamíny C, A, E a D. Jsou v ní rovněž obsaženy látky potlačující rozmnožování bakterií a virů, aminokyseliny a množství minerálních látek. Mateří kašička stimuluje látkovou výměnu, normalizuje krevní tlak, posiluje cévní systém a má pozitivní vliv na srdce a imunitu. Ženám pomáhá především s gynekologickými problémy a poradí si zejména s nepříjemnými projevy menopauzy. „Včelí produkty se osvědčily jako skvělý pomocník při tlumení příznaků menopauzy. Mateří kašička pomáhá srovnat hladinu estrogenu, jelikož obsahuje látky, které jsou podobné ženským hormonům. Včelí produkty potlačují nepříjemné projevy menopauzy, jakými jsou například známé návaly horka a potu, bušení srdce, náladovost nebo únava,“ vysvětluje Petr Galle ze společnosti Vegall Pharma.

Mateří kašička může být nápomocná též při bolestivé menstruaci a při nepravidelném menstruačním cyklu. Je to především díky vysokému obsahu vitamínů skupiny B. Produkty s mateří kašičkou se doporučuje začít užívat v nastávajících chladnějších měsících, protože v podzimním a zimním období bývá menstruace silnější a delší.

Medovou kúrou proti podzimní depresi i zánětům močových cest

Pravidelná konzumace medu může být prevencí i léčebnou kúrou mnoha neduhů. S chladnějším počasím přicházejí například záněty a infekce močových cest. V jejich případě se osvědčily medové nápoje – stačí rozpustit 2 velké lžíce medu ve vlažné vodě, přidat trochu skořice a vypít nalačno. V případě již propuknutého zánětu je dobré nápoje popíjet několikrát za den. Při problémech spíše neurotického charakteru, jakými jsou nespavost, nervozita, podrážděnost nebo neklidný spánek, je vhodné med užívat spíše večer před spaním. Působí dobře i na podzimní deprese a špatnou náladu. Med se doporučuje rozpustit ve vlažném mléce, jeho zklidňující účinek je tak dlouhodobější.

Med také pomáhá čistit organismus od usazenin a volných radikálů. Čistí cévy, čímž přispívá k prevenci civilizačních chorob, jakými jsou například kardiovaskulární nemoci. Obsahuje látku acetylcholin, která rozšiřuje drobné cévy, a tím snižuje krevní tlak. Při denním užívání medu klesá hladina tuku v krvi, zvláště takzvaného špatného cholesterolu.

Apiterapie – léčba včelími produkty
Apiterapie je léčba člověka s pomocí včel a jejich produktů. Používá se jako léčba konkrétních problémů i jako prevence. Využívají se všechny včelí produkty a někdy dokonce i samotné včely. Nejčastěji se k léčení používá med, propolis, mateří kašička, ale také pyl a včelí jed. Léčí se též pomocí vdechování teplého vzduchu z úlu, tato terapie pomáhá s astmatem, alergiemi či bronchitidou. Objevitelem apiterapie je doktor Philipp Terč, který trpěl revmatismem a při pobodání včelou zjistil, že mu včelí jed pomohl ulevit od příznaků. Na počest dne jeho narození vyhlásila Světová apiterapeutická společnost 30. březen Světovým dnem apiterapie. 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.