Praha a spolek Krav Maga představili společný projekt na ochranu seniorů

Zvýšit bezpečnost seniorů na území hlavního města. Takový cíl si kladou tvůrci výjimečného projektu, realizovaném organizací Krav Maga Global ČR ve spolupráci s pražským magistrátem.  Pod názvem Bezpečí pro seniory byl oficiálně představen za přímé účasti Libora Hadravy, radního pro bezpečnost a prevenci kriminality.

 „Z hlediska kriminality patří senioři k nejohroženější skupině obyvatel v rámci celé republiky. Pachatelé trestné činnosti totiž nezřídka zneužívají jejich handicapů spojených s pokročilým věkem. A to jak fyzických tak i psychických. Projekt jsem proto jednoznačně podpořil. Jeho autoři jej zpracovali nejenom velmi kvalitně, ale dané tématice se věnují dlouhodobě. Jako bývalý příslušník policie jsem přesvědčen, že seniorům poskytne primární nástroj, jak výrazně omezit celou řadu rizik,

kterým by mohli být v oblasti kriminality vystaveni. A to ve zcela konkrétních situacích, které s ohledem na úskočnost zločinců, ne vždy dokážou včas a přesně sami vyhodnotit,“ uvedl Libor Hadrava, který na projektu také osobně spolupracoval.

Projekt Bezpečí pro seniory je realizován pomocí provozování internetového portálu, pořádání série seminářů pro veřejnost i pracovníky neziskových organizací, a sdílení vzdělávacích videí, jejichž ukázka byla také součástí prezentace.

Autoři projektu jsou vedoucí představitelé zapsaného spolku Krav Maga, kteří v již roce 2003 v České republice iniciovali později zahraničním ústředím schválenou a garantovanou výuku legendárního systému izraelské sebeobranné techniky. Členové sdružení dnes na profesionální úrovni spolupracují s mnoha vládními, soukromými i neziskovými organizacemi (např. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, Útvar rychlého nasazení, Útvar pro ochranu ústavních činitelů, Celní správa ČR, Vojenská Policie, apod.). Předsedou zapsaného spolku Krav Maga, které zaštiťuje rozvoj a výuku systému v České republice, a současně prezidentem české sekce Krav Maga je Jakub Otipka. Ten ústřední cíle myšlenky Bezpečí pro seniory shrnuje stručně, ale výstižně:  „Smyslem je nabídnout seniorům praktické znalosti a dovednosti, které budou mít minimální vliv na jejich každodenní rutinu ale enormní dopad na úroveň jejich bezpečí.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.