S létem přichází čas lehkých salátů

V horkých letních měsících není nic lepšího než vychutnat si lehký oběd či večeři v podobě salátu. Pokud do něj přidáte správné ingredience, připravíte si svěží a zároveň výživné jídlo.

Mezi oblíbené stálice patří ledový, hlávkový nebo římský salát, na oblibě pak rychle získávají saláty little gem.

Salátové menu podle Martiny Lancingerové:

  • Svačina: Salát little gem s jahodami a řeckým jogurtem
  • Salátová rychlovka: Salát s cizrnou a mozzarellou
  • Hlavní jídlo: Špenátový salát s kuskusem a krůtím masem

 

Salát little gem s jahodami a řeckým jogurtem

Na 2 porce:

  • 1 salát little gem
  • 6 jahod
  • 2-3 lžíce řeckého jogurtu nebo skyru
  • ½ lžíce javorového sirupu
  • Pekanové ořechy

Postup:

Ze salátu oddělte 6 větších listů. Srdíčko salátu natrhejte na menší kousky a rovnoměrně rozprostřete na odebrané listy. Jahody rozkrájejte na čtvrtiny a poskládejte vždy několik kousků do každého listu. Řecký jogurt nebo skyr promíchejte s javorovým sirupem a přelijte jím nazdobený salát. Posypte nasekanými ořechy.

Salát s cizrnou a mozzarellou

Na 2 porce:

  • Římský salát (6 velkých listů na 1 porci)
  • 4 vrchovaté lžíce cizrny (z konzervy)
  • 10 mozzarella třešniček
  • ½ zralého avokáda
  • 200 – 250 g okurky
  • Růžový pepř

Dresink:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ – 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžička hořčice (plnotučná)
  • 1 lžíce nadrobno pokrájeného kopru
  • Špetka soli
  • Čerstvě mletý pepř

Postup:

Připravte si dresink. V mističce prošlehejte všechny uvedené suroviny tak, aby se spojily v hladkou emulzi. Listy salátu natrhejte na menší kusy, vložte do velké mísy. Okurku nakrájejte na půlkolečka a přidejte k natrhanému salátu spolu s cizrnou. Dresink ještě jednou promíchejte a zalijte jím salát v míse. Promíchejte. Nandejte na talíř, ozdobte kousky avokáda, mozarellou a trochou růžového pepře.                                                                                                                                                    

Špenátový salát s kuskusem a krůtím masem

Na 2 porce:

  • 200 g krůtích prsou
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Čerstvě mletý pepř
  • Sůl
  • 60 g kuskusu
  • 80 g baby špenátu
  • 1/2 jarní cibulky
  • 6 sušených rajčat naložených v oleji
  • 2 lžíce mandlových lupínků
  • Snítka čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce oleje
  • Šťáva z ½ citronu

Postup:

V pánvi rozehřejte asi 2 lžíce oleje. Krůtí prsa osolte a opepřete ze všech stran a vložte na pánev. Nechte ze všech stran zatáhnout. Poté přendejte do trouby a nechte dopéct při 170 °C. Kuskus nasypte do mísy, přidejte špetku soli a zalijte patřičným množstvím vroucí vody. Přiklopte talířkem a nechte změknout. Kuskus nakypřete vidličkou a nechte vychladnout. Mandlové lupínky zlehka opečte nasucho na pánvi. Do mísy vložte na proužky nakrájená sušená rajčata, najemno pokrájenou cibulku a otrhané lístky tymiánu. Přidejte baby špenát.

Ve vedlejší mističce prošlehejte olivový olej s citronovou šťávou, špetkou soli a čerstvě mletého pepře. Nalije na špenát a promíchejte spolu s dalšími surovinami. Přisypte vychladlý kuskus a ještě jednou zamíchejte. Nandejte na talíř. Z vychladlého pečeného masa odkrojte několik slabších plátků masa a přiložte k salátu. Posypte mandlovými lupínky.

V prodejnách Albert najdete nabídku čerstvých salátů od lokálního dodavatele z Lysé nad Labem.  „S obchody Albert spolupracujeme více než deset let. Do jeho supermarketů a hypermarketů dodáváme pestrý výběr listové zeleniny z našich polí v okolí Lysé nad Labem,“ říká Branislav Pavlík ze společnosti G’s a doplňuje: „Za každým vypěstovaným lístkem se skrývá spousta práce. Díky dlouholetým zkušenostem a pečlivým pracovním postupům ručíme za prvotřídní kvalitu i čerstvost naší zeleniny.“ Právě nyní vrcholí sezóna a poptávka Čechů po čerstvé zelenině a salátech stále roste. „Naši zákazníci si v poslední době velice oblíbili zelenou i červenou variantu salátu little gem,“ potvrzuje Markéta Beránková, nákupčí sortimentu zeleniny v obchodním řetězci Albert. „Prodeje balení obsahující dva malé saláty little gem rostou meziročně ve vyšších desítkách procent,“ upřesňuje Beránková a dodává: „Pozorujeme, že Češi stále raději sahají také po balených salátech určených přímo ke spotřebě.“

Rok pro pěstitele z Lysé nad Labem startuje v únoru, kdy začíná výsev ve sklenících. V první polovině března se pak sázejí první saláty na pole. Za necelý měsíc a půl už je zelenina připravena ke sklízení. Do obchodů se první úroda dostane koncem dubna a na začátku května. Poslední sázení probíhá do poloviny srpna a sklízí se pak do poloviny října.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.