Nákup doplňků stravy přes internet – hazard s vlastním zdravím!

Každého z nás za život nějaká ta nemoc potrápí. Bez ohledu na její závažnost, často spoléháme na samoléčbu a doplňky stravy. Prohlídku u lékaře, který jako jediný může navrhnout odpovídající léčbu a předepsat účinný o ověřený lék, vynecháváme.

Někteří z nás si nenajdou čas, jiní se zase stydí o svých problémech mluvit. Existují lidé, kteří tuto situaci řeší ještě pohodlnější cestou a doplňky stravy a další "zázračné" přípravky objednávají přes internet. Často tak hazardují s vlastním zdravím, neboť tato metoda nákupu s sebou nese celou řadu nástrah a rizik.

1. Nedostatek regulace kvality a složení

Uvedení doplňku stravy (nebo jinak potravinových doplňků) na trh vyžaduje pouze tzv. oznámení výrobce, že má záměr uvádět doplněk stravy na trh Ministerstvu zdravotnictví. U doplňků stravy není žádným orgánem posuzována jeho skutečná účinnost. Sleduje se pouze zdravotní nezávadnost, u které stačí deklarace (tedy oznámení, nikoli důkazy) výrobce. Výroba neprobíhá za schválených podmínek a může být kdykoliv změněna. Spotřebitel se o této změně nikdy nedozví. Nekontroluje se ani skutečný obsah předloženého vzorku. Veškeré prezentované vlastnosti výrobku jsou tak záležitostí odpovědnosti výrobce

a před uvedením na trh neexistují žádné kontrolní mechanizmy, které by je mohly ověřit. Obsah látek deklarovaných na krabičce výrobce tak může být mnohdy klamavý.  „U doplňků stravy, které jsou tak snadno k dostání na internetu, tak nikdy nemáte záruku jeho účinnosti, složení a nezávadnosti. Mohou obsahovat přísady, které mohou mít na vaše zdraví nežádoucí nebo dokonce velmi škodlivé účinky,“ říká nezávislí konzultant ve farmacii PharmDr. Vladimír Végh.

2. Neúčinnost při léčbě zdravotního stavu

Využívání doplňků stravy namísto léků k léčbě či prevenci onemocnění je nepřípustné, riskantní a může mít značný dopad na vaše zdraví. Doplňky stravy jsou vlastně jen potraviny s vysokým obsahem látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem (aspoň takto výrobce uvádí, nikdo však správnost tvrzení nekontroluje), vyrobené za účelem doplnění běžné stravy spotřebitele (Zákon č. 110/1997 Sb.) Na druhou stranu léčivý přípravek (tedy řádně registrovaný lék) je látkou nebo kombinací látek mající léčebné nebo preventivní vlastnosti v případě onemocnění, nebo je podáván za účelem obnovy či ovlivnění fyziologických funkcí či za účelem stanovení diagnózy (Zákon č. 378/2007 Sb.). Každý léčivý přípravek musí být odborně posouzen a schválen Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL). Toto schválení je nejvyšší možnou garancí účinnosti a dlouhodobé bezpečnosti. Před svým uvedením na trh musí projít léčivý přípravek složitým registračním řízením, ve kterém se důkladně posuzuje nejen jeho jakost a bezpečnost, ale také účinnost ve vymezených léčebných či preventivních indikacích. Indikace je rovněž nutné doložit klinickými studiemi, které se provádějí za přísných kritériích stanovených zákonem. Rovněž musí dojít k validaci výrobního postupu.

Bezpečnost není sledována pouze při zavedení na trhy, ale po celou dobu prodeje a to jak ze strany výrobce, tak ze strany SÚKLu. „Souhrnně tak existuje řada důvodů, kvůli kterým nejsou doplňky stravy schopné garantovat požadavky medicíny založené na důkazech, a nejsou proto z legislativních důvodů k léčbě určené,“ komentuje PharmDr. Végh. Léčivý přípravek je buď vázaný na lékařský předpis, nebo volně prodejný v lékárnách (jako tzv. OTC léčivý přípravek) – v tom případě jej však nesmíme zaměňovat s potravinovým doplňkem, který je sice také k dostání v lékárnách, ale nemá status léku.

3. Může se jednat o padělky

Rostoucí nezákonný a on-line trh s doplňky stravy napomáhá šíření škodlivých, padělaných a zakázaných výrobků mezi širokou veřejností. U těchto padělků platí dvě výše zmíněná rizika dvojnásob. Nelegální doplněk stravy na první pohled rozeznáte tak, že se prodává výrazně pod cenou, za kterou se prodávají jemu podobné produkty. Nenechte se tak ošálit cenovou atraktivitou, která s sebou může nést celou řadu zdravotních rizik.

4. Klamavé informace

Dalším riskantním faktorem je skutečnost, že webové stránky mohou obsahovat velké množství zdánlivě odborných informací, často bohužel klamavých a zavádějících. V případě, že je uvedeno složení, stále nemáte jistotu, že je pro vás výrobek bezpečný, neboť tvrzení nemusí být pravdivé. Stejně tak existují celé řady internetových prodejců, kteří na svých stránkách uvádějí falešné klinické a vědecké studie, citace neexistujících lékařů či jiných zdravotních odborníků nebo přehnaně pozitivní reference smyšlených spotřebitelů. Buďte v takových případech velmi obezřetní a veškeré informace si raději znovu ověřte, vždyť zdraví je to nejcennější, co máte.

Jak poznat podvodný e-shop s doplňky stravy:

  • Není uveden výrobce
  • Není uveden prodejce
  • Není uveden kontakt na provozovatele webového portálu nebo je nefunkční
  • Citovaní lékaři a odborníci nejsou dohledatelní na oficiálních zdravotnických serverech
  • Nenajdete o produktu dostatek informací
  • Cena je výrazně nižší než u obdobných produktů prodávaných např. v lékárnách
  • Na webu jsou nefunkční odkazy na vědecké a klinické studie
  • E-shop nenajdete v databázi schválených distributorů, který spravuje SÚKL

Pokud budete mít podezření, že jste narazili na podvodný web s doplňky stravy nebo padělanými léky, nahlaste jej na stránky Státního ústavu pro kontrolu léčiv www.sukl.cz nebo na stránky  www.nebezpecneleky.cz .

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.