Sportem k trvalé invaliditě? Pro Vás to platit nemusí

Rčení „sportem k trvalé invaliditě“ slyšel snad každý. I když sportovní výkony, ať už vrcholové nebo amatérské, mohou být příčinami zranění, mnohé z nich již nemusí být trvalého charakteru. Jak toho docílit vám poradí ortoped MUDr. Július Kazimír z kliniky Mediklinik.

Zranění při sportu paradoxně nejsou ani tak záležitostí profesionálních atletů, jako spíše rekreačních sportovců. Profíci jsou častou zátěží zocelení natolik, že jejich tělo dokáže ustát velký tlak, oproti tomu sportovní nadšenci, rekreační běžci nebo zákazníci fitness center se často vystavují fyzické námaze prudkým šokem, který tělo nedokáže zvládnout. „Při sportu je důležité dbát na pravidelnost. Příliš těžké závaží při posilování nebo dlouhé vzdálenosti při běhu také zbytečně opotřebovávají klouby a po pár dnech zapáleného cvičení přichází nejen svalová horečka, ale i skutečné záněty, bolesti zad nebo tzv. běžecká kolena a tenisové lokty," upozorňuje MUDr. Kazimír.

Jak se při sportu nezranit aneb několik zásad 

Pitný režim, vyvážená strava, postupné přivykání si na zvýšenou sportovní aktivitu, přiměřená zátěž a v neposlední řadě protažení těla před i po sportování. To jsou pravidla, které by měl mít na paměti každý, kdo chce sportovat bez komplikací.

Novodobý sportovní fenomén představuje běhání. Tato aktivita, i když na první pohled vypadá jako technicky nenáročný sport, který zvládne každý, má však své zásady. „Množství začínajících běžců nevěnuje dostatečnou pozornost výběru vhodné obuvi. Měli by totiž volit takové obutí, které tlumí došlapy a zároveň chrání patu před zraněním. Každý začínající běžec by měl svou sportovní dráhu zahájit rychlou chůzí, později lehkým během a až poté zvyšovat rychlost a intenzitu. Běh určitě není vhodný pro jedince, kteří mají problémy s koleny nebo páteří,“ radí odborník a dodává: „Na to, aby běžec neškodil svým kloubům, kolenům a páteři, by také měl vybírat vhodný povrch, tempo běhu i vzdálenost.“

První pomoc k rychlému návratu do hry

Nejnovějším způsobem, jak zvrátit poškození, přetížení nebo zánět kloubů či svalů, je použití medicínského ozónu. Ozón totiž v krevním oběhu stimuluje cytokiny, tj. látky přenášející informace mezi buňkami, čímž umožňuje rychlé reakce na buněčné poškození a tlumení zánětu. Díky tomu, že ozón obsahuje vysoké množství kyslíku, dodává buňkám velké množství energie, a tím kromě léčení pomáhá oddalovat stárnutí a degenerativní poškození.

Donedávna se dal ozón využívat pouze ve specializovaných medicínských zařízeních, kde byl vytvořen a okamžitě operačně aplikován do těla dříve, než se stihl díky své nestabilní povaze rozpadnout. Vědeckému týmu z italské Univerzity v Padově se však podařilo ozón stabilizovat a navíc obohatit o vybrané přírodní látky jako arniku horskou, kořenový výtažek z čertova drápu, černý rybíz, glukosamin a chondroitin sulfát, a vytvořit emulgel, který může využít každý, kdo si sportem přivodil bolest nebo zánět – a to vše v pohodlí domova nebo tělocvičny. Výhodou emulgelu je i jeho kompaktní velikost, díky které se vejde i do nejmenší sportovní tašky nebo ledvinky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.