Do Česka míří cestovatel Thor Heyerdahl jr.

Stál v pozadí proslulých expedic svého otce, nyní o svých zkušenostech bude přednášet v Česku. Nejstarší syn norského etnografa a mořeplavce Thor Heyerdahl jr. přijede jako hlavní host XX. ročníku festivalu Neznámá Země. Spolu s ním dorazí i člen vedení muzea KON-TIKI v Oslu Halfdan Tangen.

Na primitivních plavidlech zdolával rozbouřená moře a zkoumal tak způsoby komunikace starých civilizací; o výpravách Thora Heyerdahla se dodnes píšou knihy a točí filmy. Jeho nejstarší syn po něm nezdědil jenom jméno a podobu, ale také dobrodružnou povahu a touhu poznávat. Jako patnáctiletý se zúčastnil expedice AKU AKU na Velikonoční ostrov a podílel se na vykopávkách a objevech, které ostrov proslavily po celém světě. Srovnávání s otcem se však záměrně vyhýbal, proto Thor Heyerdahl jr. odmítl studium etnografie a zaměřil se na mořskou biologii.
„Se svým otcem však spolupracoval stále. Jako velký znalec moří a oceánů byl konzultantem expedic Ra i Ra 2, kdy se Thoru Heyerdahlovi a jeho týmu podařilo zdolat Atlantik na plavidle vyrobeném z papyru,“ uvedl dokumentarista, zakladatel webu cestovatelů a pořadatel festivalu Neznámá Země Petr Horký.

„Sám se ale věnoval objevům na poli biologie, sledoval migraci ledních medvědů a velryb a stal se odborníkem na pohyb rybích mas a znečištění světových moří. Posledních dvacet let se stará o odkaz svého otce jako předseda správní rady Muzea KON TIKI v Oslu,“ doplnil Petr Horký.
Přednáška “In The Wake Of My Father” (Ve stopách mého otce) Thora Heyerdahla jr. se uskuteční v Praze 17. 4. od 18 hodin v kině Aero a 19. 4. od 18 hodin v centru Alternativa ve Zlíně. V pondělí 18.4. bude ve Zlíně jedním z hostů udílení ceny Kantuta v rámci festivalu Neznámá Země. Simultánní tlumočení všech akcí zajištěno.
Festival se koná pod záštitou Statutárního města Zlín a primátora města Zlína Miroslava Adámka. Předprodej lístků v kině Aero, v Městském informačním a turistickém středisku ve Zlíně a v síti Ticketon.
Více na www.neznamazeme.cz

O festivalu Neznámá Země

Dříve, v dobách velkých expedičních objevů, kdy se teprve objevoval tvar pevniny, byla bílá místa na mapách označována slovy Terra incognita – Neznámá země. Místa, kam lidská noha dosud nevkročila. V činnosti pořadatelů festivalu, Petra Horkého a Miroslava Náplavy, jde o to, nacházet bílá místa v našich hlavách a odstraňovat je. Bourat hranice, které máme mezi jednotlivými národy v našich myslích. Proto vznikl festival cestování, poznávání a sbližování kultur Neznámá země ve Zlíně.

O webu cestovatelů

V roce 2014 Petr Horký zrežíroval film Století Miroslava Zikmunda, který se věnuje životu a dílu dvojice Zikmund a Hanzelka. Tento dokumentární film nakonec v kinech vidělo skoro 50 tisíc diváků a byl nominovaný na Českého lva. Ve stejném roce se Viktor Mastník obrátil na Petra Horkého s tím, „že něco musíme udělat“, aby to všechno filmem neskončilo a aby se fenomén H+Z dál posouval do budoucnosti.
V roce 2014 tak vznikl web, který je webem cestovatelů Hanzelky a Zikmunda, ale taky webem všech cestovatelů – těch, co cestují sami a nadrsno, těch, co cestují po stopách H+Z, i těch, kteří cestují třeba jen do práce a zpět domů, ale hlavu a srdce mají otevřené.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.