Podzim ve znamení dýní

Dýně se v posledních letech stávají součástí jídelníčků stále se zvyšujícího počtu českých domácností. Nejen, že obsahují velké množství vitamínů a minerálů, ale zároveň jsou výborným doplňkem redukčních či jiných diet. 

Podzim je nejen obdobím mnoha barev, ale také zkracujících se dní, plískanic a chladného počasí. Každý z nás by proto měl myslet na dostatečný přísun vitamínů a minerálních látek. Jejich ideálním sezónním a hlavně přírodním zdrojem jsou dýně. V obchodech jich naleznete hned několik, od odrůd přímo zrozených pro tepelné zpracování po ty dekorativní, navíc od českých dodavatelů. Hokaido, muškátová, máslová, špagetová nebo florfuits – nevíte, kterou a na co vybrat?

Hokaido nejčastěji na polévku, máslovou jako přílohu k masům, grilovanou nebo na marmelády či kompoty, muškátovou například do číny, špagetovou třeba místo nudlí do polévek a florfruit jako přílohu k pečením a dušeným masům.

Jak připravit dýni?

Dýně Hokkaido

U nás již téměř zdomácnělá dýně Hokkaido se od pradávna pěstuje na Dálném východě, odkud se rozšířila do Ameriky a dále do celého světa. Je bohatá na vitamíny a minerální látky, jako například vápník, hořčík, fosfor, draslík, betakaroten a vitamíny A, B a C. Tato dýně je pro svůj nízký energetický obsah, vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky rovněž vhodným doplňkem jídelníčku při redukční dietě a zároveň pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních potížích, ale také při poruchách ledvin a srdečních chorobách.

Dýně Hokkaido je vhodná pro přípravu polévek a omáček, ale i sladkých a slaných receptů. Má jemně nasládlou, oříškovou chuť připomínající jedlé kaštany. Tato dýně se navíc při tepelném zpracování nemusí loupat.

Tesco Recepty: Polévka z dýně Hokkaido, Bramboráky s dýní a šunkou, Grilovaná dýně s cibulí a bramborami, Halloweenský dýňový páj z křehkého těsta a mnohé další recepty na webu www.tescorecepty.cz.

Muškátová dýně

Dýně muškátová je francouzskou odrůdou dýně s výrazným žebrováním. Má sytě oranžovou, kvalitní a hutnou dužninu. Za syrova chutná velmi podobně jako meloun Galia. Zajímavostí muškátové dýně je, že má jádřinec jen v rozšířené koncové části a ne v celém středu, jak je to obvyklé u jiných druhů.

Je vhodná pro jakékoliv použití v kuchyni, zejména pak na přípravu polévek, dýně na sladko, do koláčů nebo jako zavařenina. Výborné jsou také marmelády, ale dá se konzumovat i jen tak bez teplené úpravy.

Z dýně muškátové se také dobře vyřezávají halloweenská strašidla, stejně jako z dýně obří.

Máslová dýně

Dýně máslová je jednou z menších variant dýně muškátové. Patří do čeledi tykvovitých, kam se řadí také například okurky, patisony, cukety a všechny druhy melounů. Tato dýně je typická hruškovitým tvarem a světle oranžovou tuhou slupkou. Chuť a vůně máslové dýně je nasládlá a jemně aromatická.

Dýně máslová je výbornou ingrediencí do polévek a nádivek do drůbeže nebo jiného masa. Hodí se také do moučníků i jako zvláčňující příměs do těsta. Skvělá je také k těstovinám a rýži. Dá se také grilovat podobně jako lilek nebo cuketa a zároveň je možné ji použít jako přílohu do nejrůznějších salátů. Vynikající je také plněná masovými směsmi, sýry a zeleninou. V neposlední řadě se z dýně máslové dají vyrobit marmelády, džemy, džusy a spolu s ovocem také kompoty.

Tesco Recepty: Krémová polévka z máslové dýně nebo Cheesecake s pekanovými ořechy na www.tescorecepty.cz.

 Dýně špagetová

Špagetová dýně pochází z USA a patří k chuťově nejlahodnějším dýním nabízených v obchodech Tesco. Má hladkou tvrdou slupku žluté barvy, i dužnina je sytě žlutá. Je velmi vhodná při redukční dietě i dietách, která vyžadují některá onemocnění. Obsahuje také velké množství betakarotenu.

Její příprava je velmi snadná – můžete ji vařit buď vcelku (v tomto případě ji doporučujeme na několika místech propíchnout) nebo upéct po odstranění jadřince v troubě. Je skvělou přílohu k vegetariánským i masitým omáčkám, v čínských pokrmech nebo v polévce jako náhražka nudlí.

Dýně Florfruit 

Tato dýně je charakteristická svojí sladkou chutí, velmi podobnou k syrové nebo vařené mrkvi. Dorůstá do váhy 500 g až 3 kg. Skladovaná ve vhodném prostředí vydrží až do další sklizně. V obchodech Tesco ji najdete s přiloženou brožurou plnou nápaditých receptů. Je vhodná pro přípravu polévek, ale i jako příloha k pečením nebo dušeným masům.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.