Lékárny přebírají starost o veřejné zdraví

Síť nezávislých českých lékáren spouští preventivní poradenskou kampaň na téma bolest.

Bolest představuje závažný zdravotnický i celospolečenský problém. Za rok se v České republice ve volném prodeji vydá průměrně 21 milionů balení přípravků na tlumení bolesti, což představuje přibližně dvě balení pro každého Čecha. Ročně tak v České republice utratíme za bolest tlumící přípravky až 1,28 miliardy korun, přičemž ve velké míře lze zbytečným investicím do léků a léčby předcházet.

Do preventivní poradenské kampaně zaměřené na téma bolesti, která si klade za cíl naučit pacienty příčiny bolesti rozpoznat a správně je řešit, se zapojí všechny Alphega lékárny. Kampaň bude probíhat v období 13. dubna až 10. května 2015 po celé České republice.
Všechny systémy zdravotní péče čelí společným problémům v podobě stárnoucí populace postihující jak pacienty, tak pracovní sílu, a rostoucí poptávky po kvalitní zdravotní péči přizpůsobené novým léčebným postupům a technologiím, a to vše v rámci omezených rozpočtů. Podle Evropského fóra lékárníků (European Pharmacists Forum, EPF) hrají v systému zdravotní péče nejdůležitější roli právě lékárny jako ta nejdostupnější zařízení pro širokou veřejnost.
V rámci kampaně s názvem BOLEST pacienti získají bezplatnou konzultaci a rozšířené individuální poradenství týkající se jejich bolesti. Zdarma také obdrží tzv. diagnostickou kartu, jejíž vyplnění lékárníkovi umožní rozpoznat stupeň intenzity bolesti, lokalizovat ji, popsat její průběh a nasadit vhodnou léčbu. Doprovodný materiál obsahuje také graficky srozumitelně zpracovanou Bakerovu škálu stupňů bolesti, podle níž by si měl být každý pacient schopen určit stupeň bolesti.
Seznam lékáren zapojených do preventivní poradenské kampaně naleznete na http://www.alphega-lekarna.cz

Bolest jako celospolečenský problém
Bolest je jedním z nejčastějších a zároveň nejzáhadnějších zdravotních problémů naší populace. Většina lidí ji řeší pomocí tlumících léků, které sice od bolesti na nějaký čas uleví, ale její příčinu neodstraní. Pacienty je třeba naučit, že bolest je především varovným signálem, který tělu říká, že s ním není něco v pořádku. Existuje mnoho různých druhů bolesti, jako například migréna, bolest kloubů nebo svalů, žaludeční křeče, bolest zubů, a mnoho možných příčin, jako jsou zranění, infekce nebo i stres. Dříve, než začneme bolest tlumit, je nutné se nad ní zastavit a zamyslet se nad jejím původem. Jelikož není vždy jednoduché určit, co bolest způsobuje, je v případě pochybností vždy lepší poradit se s odborníkem (lékařem či lékárníkem).

Typy bolesti
Základem boje proti bolesti je rozlišení, zda se jedná o bolest akutní, nebo chronickou. Akutní bolest trvá nanejvýš několik hodin nebo dní a bývá způsobena úrazem, velkou fyzickou zátěží, či infekcí, a zpravidla ji vyřeší užití analgetik, léků proti bolesti. Pokud ovšem bolest přetrvává i po několik měsíců, nebo se vrací, jedná se o bolest chronickou. Tu bychom neměli podceňovat nejen proto, že člověku znepříjemňuje pohyb, znemožňuje soustředit se a má negativní vliv i na psychický stav, ale zejména proto, že je varovným signálem našeho těla.
V takovém případě bychom se měli poradit s odborníkem. Lékárna jako zdravotnické zařízení s nejhustší sítí a nejdelší pracovní dobou je nejrychlejším a nejjednodušším způsobem, jak se kontaktovat s odborníkem. Není nutné se zde objednávat ani trávit cenný čas v čekárně. Lékárník je kompetentní osoba, která vás vyšetří, zeptá se vás na otázky týkající se intenzity bolesti, jejího průběhu, doprovodných jevů a doporučí správný postup léčby, nebo vás v případě nutnosti odkáže k lékaři.

O Alphega lékárnách
Alphega lékárny jsou největší sítí nezávislých lékáren v Evropě s více než 6000 členskými lékárnami v devíti zemích (Velká Británie, Francie, Itálie, Rusko, Španělsko, Turecko, Německo, Nizozemí a ČR). V České republice se síť Alphega lékáren rozrůstá od roku 2008 a v současnosti čítá více než 250 lékáren. Alphega lékárny nabízejí profesionální služby kvalifikovaných lékárníků a farmaceutických laborantů a nadstandardní lékárenské služby. Více informací naleznete na http://www.alphega-lekarna.cz/.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.