Benefiční večer s aukcí současného umění

Benefiční aukce děl známých umělců pro Bubec pomůže vzniku nového kulturního centra v pražských Řeporyjích. 

Více než 60 děl nejvýraznějších osobností současné české umělecké scény bude předmětem benefiční aukce, která se koná 17. března od 18 hodin v unikátním historickém prostoru barokního refektáře Dominikánského kláštera sv. Jiljí na Starém Městě pražském, jen pár kroků od Staroměstského náměstí a Karlova mostu.

Výtvarníci František Skála, Michael Rittstein, Kurt Gebauer, Jaroslav Róna, Petr Nikl, Otto Placht, Tomáš Císařovský, Michal Nesázal, Čestmír Suška, Michal Pěchouček, František Matoušek, Aleš Lamr, Zdeněk Lhotský, Milan Cais, fotografové Jindřich Štreit, Bohdan Holomíček, Antonín Kratochvíl, Martin Polák a mnozí další se rozhodli věnovat svá díla do dražby, jejíž výtěžek je určen na realizaci velkolepého projektu Bubec – 10 000 m2 kreativity.

Úplný katalog děl je uveřejněn na internetových stránkách http://www.bubec.cz/inpage/aukce/. Průvodcem benefičním večerem s aukcí, která už nyní vzbuzuje pozornost milovníků umění, sběratelů, mecenášů a investorů, bude David Vávra.

Studio Bubec, založené v roce 2000 sochařem Čestmírem Suškou, režisérem Janem Hřebejkem, hudebníkem Karlem Holasem a dalšími obyvateli Prahy 5 – Řeporyjí, poskytuje prostor k tvorbě domácím i zahraničním umělcům a stále více se otevírá veřejnosti.

Po patnácti letech existence představil tým o.p.s. Bubec novou vizi rozvoje, nazvanou Bubec – 10 000 m2 kreativity. V plánu je rekonstrukce budovy studia, revitalizace okolního terénu navazujícího na Dalejské údolí do zatravněného sochařského parku, ve kterém nechybí přírodní hřiště pro děti, a vybudování multifunkčního centra. Okrajová část Řeporyjí se tak stane novým kulturním centrem, jehož program bude lákat návštěvníky z Prahy a okolí. Projekt je rozvržen do roku 2020, má 4 fáze a celkový rozpočet 52 milionů korun.

„Cíle naší vize jsme se pokusili shrnout do tří základních ideových oblastí odpovídajících naší dosavadní činnosti: Propojovat umělce přijíždějící z celého světa s místní komunitou a aktivně tak přispět ke kulturnímu rozvoji Řeporyjí a Prahy. Inspirovat návštěvníky uměleckého studia zasazeného na okraji přírodní rezervace Prokopské údolí, kde mohou být účastni vzniku soch a dalších děl, i s dětmi relaxovat v příjemném zatravněném venkovním prostoru sochařského parku, užít si výstavy či představení našeho divadelního studia. Vzdělávat děti, mládež a dospělé a pomáhat jim rozvíjet jejich kreativitu a jedinečnost,“ uvedl Čestmír Suška, hlavní garant, hybatel a zakladatel Bubce.

V současné době Bubec pravidelně organizuje výstavy, divadelní představení, semináře, známý festival umění Art Safari, workshopy, výtvarné kurzy a BabyBubec – tvořivé dílny pro děti i dospělé ve studiu Bubec i v nově zrekonstruovaných prostorách na Řeporyjském náměstí.

KONTAKT
Benefiční večer s aukcí současného umění
úterý 17. 3. 2015 od 18h, Barokní refektář dominikánského kláštera sv. Jiljí, Jilská 7A, Praha 1 – Staré Město
katalog děl a registrace na aukci: http://www.bubec.cz/inpage/aukce/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.