Listopad je měsíc diabetu u psů a koček

Mohou vaši čtyřnozí miláčkové žít s cukrovkou?
Pokud jste nevěděli, že se u Vašeho psa či kočky může vyvinout diabetes mellitus (cukrovka), nejste v tom určitě sami. Mnoho majitelů si neuvědomuje, že i domácí zvíře může postihnout cukrovka.

Zjištění, že Váš pes či kočka trpí tímto onemocněním ve Vás pak může vzbudit mnoho otázek. I když se tato choroba nedá úplně vyléčit, správnou a dlouhodobou péčí, kterou předejdete zdravotním komplikacím jako je slepota nebo svalová slabost, dopřejete svému psovi či kočce šťastný a aktivní život.
Co je diabetes mellitus?
Diabetes mellitus je odborný název pro cukrovku – onemocnění způsobené nedostatkem inzulínu. Tento stav ovlivňuje hladinu glukózy (cukru) v krvi Vašeho psa nebo kočky. Glukóza se dostává do těla Vašeho zvířete v potravě, která se v trávicí soustavě rozštěpí na menší částice, které pak organismus využívá jako zdroj energie a jako stavební látky. Glukóza je jednou z těchto složek a důležitým zdrojem energie.
Glukóza se ze střev absorbuje do krevního řečiště, odkud se dostává k buňkám v celém těle. K tomu, aby buňky mohly glukózu získat, je nezbytný inzulín. Inzulín se tvoří ve slinivce v množství, které závisí na koncetraci glukózy v krvi. Na rozdíl od zvířat s cukrovkou produkují zdravá zvířata inzulín lehce. Při diabetes mellitus se v krevním řečišti hromadí glukóza.
Je cukrovka u mého čtyřnohého miláčka stejná jako u lidí?
Podmínky jsou velmi podobné a Váš veterinář použije léčbu, vybavení i monitoring velmi podobný tomu, který se používá u lidí.
Stejně jako u diabetiků existují i u domácích zvířat dva typy cukrovky. U prvního typu tělo není schopno vstřebávat glukózu z krve díky nedostatečné tvorbě inzulínu ve slinivce. U druhého typu tělo neumí využít inzulín, který se vytváří v dostatečném množství. Bez dostatečného množství inzulínu není tělo schopné přetvářet cukry přijaté potravou, což způsobuje hromadění cukruv krevním řečišti. Když se v krvi nahromadí příliš mnoho cukru, snaží se jej tělo zbavit filtrováním v ledvinách do moči, což však vede k mírným, ale i těžkým až neléčitelným příznakům.
Jak častý je výskyt cukrovky u psů a koček?
Diabetes mellitus se u psů a koček vyskytuje ve frekvenci 1:100 až 1:500. Dle odborníků je však toto onemocnění na vzestupu.
Může diabetes mellitus způsobovat i jiné zdravotní komplikace?
Ano. U psů a koček se může rozvinout celá řada dalších zdravotních komplikací, zejména u dlouhodobě neléčeného onemocnění.
U psů je nejčastější zdravotní komplikací šedý zákal rohovky, který může skončit oslepnutím.
U koček je častou komplikací slabost zadních končetin. Opakovaně vysoká koncentrace glukózy v krvi může způsobit poškození nervu, který vede ke slabosti a atrofii svalů.
Ovlivní cukrovka délku života mého psa nebo kočky?
V současnosti, díky účinné terapii a monitorování, se dožívají psi i kočky stejného věku jako zdravá zvířata .
Časná diagnóza a vhodná léba umožňují nemocným zvířatům žít kvalitní a plnohodnotný život.
Patří má kočka nebo pes do rizikové skupiny pro vznik cukrovky?
V současnosti byla cukrovka diagnostikována u psů a koček různého věku, pohlaví i plemen. Některá zvířata mají však větší pravděpodobnost vzniku onemocnění.
Rizikové faktory u psů:
• Věk (psi středního a vyššího věku trpí častěji tímto onemocněním)
• Nekastrované feny
• Genetika
• Obezita
• Plemenná příslušnost
Rizikové faktory u koček:
• Věk (onemocnění postihuje spíše starší kočky)
• Kastrovaní kocouři
• Genetika
• Jiné inzulín – rezistentní onemocnění, jako například chronická pankreatitída (zánět slinivky) nebo hyperthyroidismus (nadprodukce hormonů štítné žlázy)
• Obezita
• Fyzická nečinnost
• Bytový neaktivní styl života
Rozpoznání příznaků onemocnění je prvním krokem, jak ochránit zdraví Vašeho domácího mazlíčka.
Pokud pozorujete u svého zvířete některý z těchto projevů, informujte o nich svého veterinárního lékaře:
• Pije více tekutin než normálně?
• Močí častěji, resp. stávají se mu často domácí „nehody“?
• Je neustále hladový avšak hmotnost se mu nemění nebo dokonce hubne?
• Je méně aktivní / více spí?
• Má řídké, suché a matné chlupy?
Jak bude veterinář testovat mé zvíře na cukrovku?
Váš veterinární lékař začne se základním klinickým vyšetřením a dotazováním se na různé příznaky, které se u Vašeho zvířete mohou vyskytnout. Poté otestuje vzorek moči na přítomnost glukózy nebo ketolátek (produkty těla vznikající při rozkladu glukózy). Pokud se glukóza v moči nachází, otestuje Váš veterinář krev a zjistí koncentraci glukózy v krvi. Diagnóza diabetes mellitus se definitivně potvrdí po opakovaně potvrzených zvýšených koncentracích glukózy v krvi a moči.
Jak mám pečovat o své zvíře s cukrovkou?
I když dosud neexistuje lék na vyléčení cukrovky, s pomocí Vašeho veterináře může být toto onemocnění pod kontrolou. Každodenní aplikace inzulínu je potřebná pro udržení hladiny glukózy v krvi. Mnoho majitelů zvířat se obává aplikace injekce. Je to však mnohem jednodušší, než si myslíte a rychle se naučíte, jak bez velkého stresu zacházet se zvířetem při aplikaci inzulínu. Výrazně Vám při podávání inzulínu může nově pomoci i první veterinární inzulinové pero VetPen®.
Důležitou roli při regulaci onemocnění Vašeho psa či kočky hraje dieta.
Pravidelné návštěvy veterináře mohou pomoci identifikovat změny zdravotního stavu Vašeho psa nebo kočky a napomáhají úspěšně kontrolovat průběh onemocnění.
Měsíc diabetes mellitus je iniciativou společnosti MSD Animal Health a jejím cílem je zvyšovat povědomí o tomto onemocnění u chovatelů domácích mazlíčků. Každý listopad probíhá informační kampaň pro veterinární lékaře i chovatele o rozšíření, diagnostice a zvládání cukrovky u psů a koček.
Pokud se o tomto onemocnění chcete dozvědět víc, kontaktujte svého veterinárního lékaře nebo navštivte stránku www.petdiabetesmonth.com.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.