Hepatitida C: Možnost účinnější léčby se otevírá dalším nemocným

V České republice se ročně nakazí hepatitidou C zhruba 900 lidí. To je více než čtyřnásobný počet ve srovnání s HIV (v obou případech jde jen o rozpoznané případy, nakažených může být ještě víc). Na rozdíl od HIV lze virus hepatitidy C z těla zcela vypudit. Snadné to však není. Léčba bývá pro pacienta obtížná a nepříjemná, přitom úspěch nelze zcela zaručit.

Šance na uzdravení klesá s věkem a rostoucí dobou, po kterou je člověk nemocný. Je proto dobrou zprávou, že v blízké době dostanou i čeští pacienti možnost léčit se moderní léčbou přímo působícími antivirotiky (v tzv. trojkombinaci) hned napoprvé.

INFOBOX:
V ČR představuje hepatitida typu C (HCV) ze všech typů virových hepatitid největší problém. Neexistuje proti ní očkování. Často přechází do chronické formy a potom dlouho a skrytě ničí játra. Může v důsledku selhání jater nebo rakoviny přivodit i smrt.

Trojkombinační léčbu lékaři dostali do rukou v roce 2011. Mohli ji jako účinnější, ale zároveň dražší variantu začít poskytovat pacientům, kteří se už neúspěšně léčili tzv. dvojkombinací interferonu a ribavirinu. Léčba opakovaně léčených pacientů trojkombinací trvá 48 týdnů a je pro pacienty náročná.

Své o tom ví i paní Eva z Prahy, která se kdysi nakazila infikovanou krví při transfuzi. Viru se zbavila, ale až sedm let od diagnózy. Prošla si dvěma „koly“ klasické léčby, než se dostala do pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) na léčbu trojkombinační. Teprve tento pokus vyšel. „Poslední léčba znamenala vůbec největší nápor. Je vám neustále zle, jste velmi unavení, míváte teploty. Léky se berou pravidelně po osmi hodinách, takže léčbě musíte podřídit denní režim. Často nemáte sílu na nic než jenom ležet v posteli. Vypadaly mi skoro všechny vlasy,“ popisuje paní Eva své zkušenosti.

INFOBOX
– Dvojkombinace se sestává z pegylovaného interferonu a ribavirinu, léků působících nespecificky (nepřímo). Léky posilují imunitu, aby se tělo samo s HCV vypořádalo.
– Trojkombinace k těmto dvěma lékům přidává antivirotikum, které působí přímo (specificky) na vir tím, že blokuje jeho množení.
– V rámci hepatitidy typu C existuje více genotypů. Nejhůře léčitelný je genotyp 1, který je v ČR bohužel nejrozšířenější. Právě proti němu se trojkombinační léčba nasazuje.
– Přímo působící antivirotika mohou poskytovat jen vybraná pracoviště. Jejich seznam je na webu České hepatologické společnosti
(http://www.ces-hep.cz/pracoviste-pro-lecbu-hcv-s-pouzitim-primo-pusobicich-virostatik-daa)

Se závěrem roku se v České republice blíží k uzavření správní řízení vedené Státním úřadem pro kontrolu léčiv, které má povolit trojkombinační léčbu i pro tzv. naivní pacienty s hepatitidou C. Označení „naivní“ samozřejmě nijak nesouvisí s mírou důvěřivosti nebo s množstvím zkušeností. V medicíně se tak označuje pacient, který ještě nebyl léčený.

Významná část naivních pacientů by se trojkombinací se zapojením přímo působících antivitrotik léčila jen 28 týdnů. Doba léčby by se tak oproti klasické léčbě zkrátila téměř o polovinu. A naivní pacienti mají oproti opakovaně léčeným výrazně vyšší šanci se viru zbavit hned napoprvé.

„Objev přímo působících antivirotik je v našem oboru srovnatelný s objevem penicilinu. Dvojkombinací interferonu a ribavirinu se více než třetinu pacientů vyléčit nepodařilo a jejich naděje se při opakovaných pokusech snižovaly na několik málo procent. Možnost nasadit hned napoprvé trojkombinaci je proto přelomová,“ říká MUDr. Soňa Fraňková, která se léčbě hepatitidy věnuje v Institutu klinické a experimentální medicíny.

INFOBOX:
Pacientů, kteří dostanou trojkombinaci jako první léčbu, se podle dat z klinických studií může vyléčit až 96 procent.
V případě první léčby dvojkombinací se podíl úspěšně vyléčených pohybuje okolo 50 procent a jen o něco málo vyšší šanci mají pacienti léčení trojkombinací po dřívějších neúspěšných pokusech s klasickou léčbou.

Několik naivních pacientů již dostalo příležitost se trojkombinací léčit v rámci klinické studie v IKEMu. U těchto obvykle relativně mladých pacientů probíhá léčba znatelně snáz a s menším množstvím nežádoucích účinků.

Mezi napoprvé úspěšně vyléčené se zařadil i osmatřicetiletý Prokop Janča. Během léčby dokonce pracoval v třísměnném provozu. „Lehké to nebylo, časem mne to začalo hodně vyčerpávat. Během půl roku na léčbě jsem musel asi dvakrát na pár dní na neschopenku,“ popisuje. Avšak to, že vůbec dokázal skloubit zaměstnání a takto náročnou léčbu, a dokonce si občas vyjet na kole, je zkrátka obdivuhodné.

Vývoj půjde ještě dál

Možnosti medicíny v oblasti léčby hepatitid B a C se v současnosti dynamicky rozšiřují. Přednosta Kliniky hepatogastroenterologie IKEM prof. MUDr. Julius Špičák, CSc. k tomu uvádí: „Existuje statistika ukazující, že nejvíce publikací v rámci hepatogastroenterologie se týká hepatitidy typu B nebo hepatitidy typu C. To je důkazem, že vývoj v této oblasti je skutečně dramatický, objevují se stále nové léčivé molekuly.“ Dodává ale, že vždy půjde o léčbu značně náročnou a vyžadující sladění mnoha poznatků i dobrou spolupráci „týmu“ tvořeného lékaři a pacienty.

Zavedení trojkombinační léčby pro naivní pacienty nás o pěkný kus přiblíží možnostem, které mají lékaři v zemích západní Evropy. Ať chceme nebo ne, ve zdravotnictví se musí brát ohled i na to, jaké léčebné postupy si můžeme dovolit. „Budoucnost léčby hepatitidy typu C leží v přímo působících antiviroticích, která účinkují i bez interferonu. Ta jsou ale cenově mnohem výše. Trojkombinace se, doufejme, brzy stane i u nás standardem. Naopak úplně poslední výdobytky lékového výzkumu si musíme prozatím vyhradit pouze pro ty nejobtížněji léčitelné pacienty,“ vysvětluje MUDr. Jan Šperl, CSc., zástupce přednosty pro výzkum a výuku na Klinice hepatogastroenterologie IKEM.

Lékaři se shodují na tom, že pacienti léčbu nepodstupují jen kvůli sobě. Potírání infekce je v zájmu celé společnosti. „Virus se přenáší krví, a ačkoliv dominantním způsobem přenosu je v současnosti sdílení jehel při aplikaci drog, riziko přenosu existuje i u holiče, na pedikúře či v tetovacím salonu,“ varuje doktor Šperl. Jeho kolegyně MUDr. Fraňková dodává, že k léčbě jsou přijímáni pouze dobře prověření lidé, kteří projdou sítem testů a vyšetřením u psychiatra. „Máme naprosté minimum těch, kteří léčbu nedokončí. Lidé, kteří se nakazili kvůli drogám, samozřejmě už musejí být ‚čistí‘. Tito pacienti jsou vysoce motivovaní, vrátili se do společnosti a chtějí začít nový život. Kdo projde přípravou, všemi odběry a testy, už s nejvyšší pravděpodobností léčbu i dokončí,“ říká MUDr. Soňa Fraňková.

Hepatitida typu C: Čím dřív se člověk vyléčí, tím lépe
Bývalá učitelka paní Eva se kdysi ne vlastní vinou nakazila hepatitidou C, vnímanou jako nemoc narkomanů. Nemoc jí lékaři objevili až v důchodovém věku. Musela podstoupit tři náročné léčebné cykly. Zbavit se viru trvalo dlouhých sedm let!
Hepatitida typu C je těžký protivník. V našich končinách představuje ze všech virových hepatitid největší problém. Neexistuje proti ní očkování. Často přechází do chronické formy a potom dlouho a skrytě ničí játra. Může přivodit cirhózu, selhání jater nebo rakovinu a v důsledku i smrt. Šance na uzdravení klesá s věkem a rostoucí dobou, po kterou je člověk nemocný.
Dnes osmašedesátiletá bývalá učitelka paní Eva z Prahy žije „příkladně“. Nejí tučná jídla, nepije alkohol, život prožila po boku svého manžela. O to větší šok zažila, když jí lékaři objevili v krvi virus hepatitidy C! „Testy mi dělali před sedmi lety, před plánovanou operací se štítnou žlázou. Tomu zjištění se nedalo uvěřit,“ popisuje. Vždyť hepatitida C se přenáší krví – často při sdílení injekčních jehel, ve špatně zabezpečeném tetovacím salonu a podobně. Obvyklý je také přenos pohlavním stykem.
„Pátrala jsem v paměti a nemohla přijít na to, kde jsem to mohla chytit. Vždyť ani nechodím na manikúru nebo pedikúru. Jako jediná možnost mi nakonec vyšlo, že to bylo krevní transfuzí při prvním porodu, který proběhl císařským řezem,“ přemýšlí paní Eva. V době porodu se krev dárců na tento virus netestovala, objeven byl až později.
I někteří doktoři měli jen opovržení
Tak paní Eva přišla k viru, který člověku nenápadně, ale vytrvale ničí játra. Pravděpodobně jen její velmi zdravý způsob života ji uchránil před vážnými komplikacemi. „Moc jsem nepřemýšlela o následcích, upnula jsem se na to, že se vyléčím. S čím bojuji, jsem si uvědomila, když na hepatitidu C po roce od diagnózy umřela maminka od kamarádky mojí dcery,“ vypráví paní Eva.
Zažila i nepochopení ze strany některých lékařů. „Zřejmě občas nejsou o této nemoci dost informovaní. Někteří se na mne dívali málem jako na narkomanku žijící pod mostem. Ten pocit společenské degradace, to je velké trauma“. Naštěstí ale našla pochopení jak u svého gynekologa a zubaře, tak u odborníků na léčbu hepatitidy.
Nasazená léčba interferonem a ribavirinem znamenala peklo. Měla drastické vedlejší účinky. Pacientka nemohla pořádně jíst, byla nešťastná, zhubla o 15 kilogramů. Zlepšení přišlo až s nasazením antidepresiv. Virus hepatitidy C má ale „tuhý kořínek“. Léčba nebyla úspěšná, a to ani napodruhé.
Další pokus v IKEM
V roce 2012 lékař paní Evě zavolal, že v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny zavádějí nový způsob léčby, který by mohla vyzkoušet a který může pomoci. Tak se paní Eva dostala do IKEM k paní doktorce Soně Fraňkové.
V IKEM se nově zkoušela účinnější léčba pomocí kombinace tří léků. Ta ale znamenala ještě větší nápor. Dlouhodobá celková únava, nevolnost, mnohdy teploty. Léky se berou po osmi hodinách, takže léčbě musíte podřídit denní režim. Celé to trvalo rok. Rok, po který člověk často nemá sílu na nic, než ležet v posteli. Zhoršily se zuby, které byly najednou velmi křehké, téměř vypadaly vlasy.
„Během léčby se také přerušily kontakty s mnoha přáteli. Já jim prostě nebyla schopná vysvětlovat, že nemůžu nikam ven, protože je mi špatně. O nemoci jsem se neodvážila nikomu z okolí říct,“ vypráví paní Eva smutně.
Jednoho dne jí lékařka s radostí v hlase zavolala, že uzdravení se definitivně potvrdilo. „To bylo fantastické. Vyléčení bylo definitivně jisté, už žádné těšínské jablíčko,“ vzpomíná vitální paní.
Dnes si paní Eva užívá své nové svobody a zdraví. „Mohu zase žít normálně, bez nevolností a omezení, které provázely náročnou léčbu. Celé prázdniny jsem u sebe měla své vnučky a teď přemýšlím, že bychom mohli začít trochu víc cestovat. Na dobu léčby se snažím moc nemyslet, je to minulost.“ Zůstala ale hmatatelná vzpomínka v podobě paruky. I když paní Evě zase narostly vlasy, paruku si v zimě někdy bere ven místo čepice.
Je dobrou zprávou, že v blízké době dostanou možnost léčit se trojkombinační léčbou s přímo působícími antivirotiky i dosud neléčení pacienti (většinou jsou to ti mladší, kteří léčbu snášejí lépe). Dosud je podmínkou, že člověk už dřív podstoupil neúspěšný pokus s klasickou dvojkombinací (interferon a ribavirin). Lidé tak brzy budou mít mnohem vyšší šanci se vyléčit hned napoprvé. U některých se dokonce doba náročné léčby může zkrátit skoro o polovinu, konkrétně na 28 týdnů.
Trojkombinační léčbu mohou poskytovat jen vybraná pracoviště. Jejich seznam je na webu České hepatologické společnosti – http://www.ces-hep.cz/pracoviste-pro-lecbu-hcv-s-pouzitim-primo-pusobicich-virostatik-daa

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.